18.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σήμερα η απόφαση για την προφυλάκιση του «ανέκφραστου» δράστη

Ειδήσεις Ελλάδα

Δικαστής αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα προφυλακιστεί ο Έσπεν Άντερσεν Μπρότεν, ο 37χρονος άνδρας που ομολόγησε ότι την Τετάρτη εξαπέλυσε επίθεση με τόξο και βέλη στην πόλη Κόνγκσμπεργκ της Νορβηγίας με αποτέλεσμα να σκοτώσει πέντε ανθρώπους.

Η συγκίνηση παρέμενε έντονη χθες Πέμπτη το βράδυ στη μικρή αυτή πόλη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Νορβηγίας, όπου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε μια ολονυκτία με κεριά στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας ηλικίας 50 με 70 ετών σκοτώθηκαν από την επίθεση του Μπρότεν, ο οποίος φαίνεται ότι επέλεξε τυχαία τα θύματά του. Η επίθεση διήρκησε 35 λεπτά προτού συλληφθεί από την αστυνομία. Τρεις ακόμη άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, τραυματίστηκαν.

«Είμαστε μια μικρή κοινότητα και έχουμε ανάγκη να είμαστε εδώ ο ένας για τον άλλο», δήλωσε η Κριστίνε Γιόχανσεν, μια 29χρονη δασκάλα.

Ο Μπρότεν, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είναι ένα Δανός πολίτης 37 ετών που έχει ασπαστεί το ισλάμ και ήταν γνωστός στις αρχές επειδή είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, ομολόγησε στη διάρκεια της ανάκρισής του ότι εξαπέλυσε την επίθεση με ένα τόξο και βέλη.

«Θα θέλαμε να προφυλακιστεί για ένα μήνα», δήλωσε η Αν Ίραν Σβάνε Ματίασεν, η εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Το δικαστήριο του Κόνγκσμπεργκ αναμένεται να αποφασίσει σχετικά σήμερα, όμως ο Μπρότεν δεν αναμένεται να είναι παρών στη διαδικασία. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας δεν θα αντιταχθεί στο αίτημα να προφυλακιστεί.

Λόγω του τρόπου που έδρασε και εξαιτίας του γεγονότος ότι χτύπησε στα τυφλά τα θύματά του, αλλά και επειδή ήταν γνωστός στις αρχές λόγω της ριζοσπαστικοποίησής του, οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα έγκλημα ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

«Η ίδια η πράξη μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι ενδέχεται να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, όμως το σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσει η έρευνα και να ξεκαθαρίσουμε τα κίνητρα του υπόπτου», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νορβηγίας Χανς Σβέρε Σγέβολντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες.

Οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει εξάλλου το ενδεχόμενο να πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα.

«Είναι ένα άτομο που πηγαινοερχόταν στο σύστημα υγείας για ένα διάστημα», υπογράμμισε ο Σβέρε Σγέβολντ.

Σύμφωνα με την Σβάνε Ματίασεν, έχει ήδη ξεκινήσει η ψυχιατρική αξιολόγηση του Μπρότεν, όμως τα αποτελέσματά της ενδέχεται να ανακοινωθούν σε αρκετούς μήνες.

«Δεν χαμογελούσε ποτέ»

Ο δράστης ήταν γνωστός στη νορβηγική αστυνομία, κυρίως την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, όμως δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πληροφορίες για το θέμα.

«Υπήρχαν φόβοι λόγω προηγούμενης ριζοσπαστικοποίησής του», εξήγησε ο Όλε Μπρέντρουπ Σέβερουντ, αξιωματούχος της αστυνομίας. Οι φόβοι αυτοί χρονολογούνται από το 2020 και νωρίτερα.

Σύμφωνα με νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, εναντίον του Μπρότεν είχαν εκδοθεί δύο δικαστικές αποφάσεις: πέρυσι του είχε απαγορευθεί να επισκέπτεται δύο στενούς του συγγενείς αφού απείλησε να σκοτώσει τον έναν από αυτούς, ενώ το 2012 είχε καταδικαστεί για διάρρηξη και αγορά μαριχουάνας.

Εξάλλου κάποια μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ένα βίντεο του Μπρότεν από το 2017 στο οποίο ακούγεται να λέει με απειλητική φωνή: «Είμαι ένας αγγελιοφόρος. Έχω έρθει με μια προειδοποίηση: ‘αυτό πραγματικά θέλετε;’ (…) Να γνωρίζετε ότι είμαι μουσουλμάνος».

Ένας γείτονάς του στο Κόνγκσμπεργκ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, περιέγραψε τον Μπρότεν ως έναν όχι ιδιαίτερα συμπαθή άνδρα, με επιβλητική φιγούρα και ξυρισμένο κεφάλι. «Ποτέ ένα χαμόγελο, καμία έκφραση στο πρόσωπό του», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «τον έβλεπα πάντα μόνο του».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό