13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ρύθμιση για φθηνό και πράσινο ρεύμα στη βιομηχανία – Τι υποσχέθηκε ο Σκρέκας στον ΣΕΒ – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Στη δρομολόγηση νομοθετικής παρέμβασης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη σύναψη διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες προχωρά η κυβέρνηση.

Τη δέσμευση αυτή φέρεται να έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στους βιομηχάνους. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και το γενικό συμβούλιο του συνδέσμου είχαν προσκαλέσει τον υπουργό στη διάρκεια της συνεδρίασης του κορυφαίου οργάνου των βιομηχάνων προκειμένου να συζητήσουν για τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους.

Τόσο ο ΣΕΒ όσο και ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος των εργοδοτών BUSINESS EUROPE με πρόσφατες παρεμβάσεις τους επισημαίνουν τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών, φτάνοντας σε σημείο να μιλήσουν ακόμη και για «υπαρξιακή κρίση που διέρχεται η ευρωπαϊκή παραγωγή».

Rolex: Εκδίδει για πρώτη φορά πιστοποιητικά γνησιότητας για μεταχειρισμένα ρολόγια

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε ξανά, λένε οι πληροφορίες, και ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ενώ ο Κώστας Σκρέκας δέχτηκε σειρά ερωτημάτων από τα μέλη του ΓΣ του ΣΕΒ για το ενεργειακό κόστος.

Τα εμπόδια

Οι βιομήχανοι, φέρονται να έθεσαν στον υπουργό ΠΕΝ τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις τους στη σύναψη διμερών συμβολαίων με ηλεκτροπαραγωγούς που διαθέτουν ΑΠΕ προκειμένου να διατηρήσουν σταθερό το κόστος ρεύματος για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε, λένε οι πληροφορίες, για τη νομοθέτηση ρύθμισης σύμφωνα με την οποία θα αρθούν τα εμπόδια για τη σύναψη PPAs. Το βασικότερο πρόβλημα είναι πως οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται στην παροχή τέτοιων συμβολαίων καθώς στο μηχανισμό ανάκτησης μέρους των εσόδων τους δεν εξαιρούνται τα ποσά εκείνα που προέρχονται από τα σταθερά τιμολόγια.

Ο πρόσφατος κανονισμός της Ε.Ε. που ψηφίστηκε στις αρχές του Φθινοπώρου και αφορά σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας εξαιρεί από τέτοιους μηχανισμούς τα έσοδα από σταθερά τιμολόγια ρεύματος.

Συνεπώς, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα θα υιοθετήσει τη σχετική διάταξη.

Η ΔΕΗ

Η άρση του προαναφερόμενου εμποδίου λύνει τα χέρια, λένε πηγές, και στις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ με βιομηχανίες για τα νέα συμβόλαια προμήθειας. Σε αρκετές επιχειρήσεις οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του χρόνου και ελλοχεύει ο κίνδυνος για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Πληροφορίες θέλουν τη συζήτηση ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΝ και τον ΣΕΒ να διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα με αποτέλεσμα πηγές να σημειώνουν στον ΟΤ, πως φάνηκε η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές βιομηχανίες.

: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό