24.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ρωσικά σχέδια για τρεις αποστολές στη Σελήνη ως το 2025

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην ανανεωμένη κούρσα για τη Σελήνη επιχειρεί να εισέλθει η Ρωσία, δεκαετίες μετά την τελευταία αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης εκεί (1976).

Όπως αναφέρει το space.com, η Ρωσία σχεδιάζει τρεις αποστολές στη Σελήνη για το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας δεκαετίας, και ο Βλαντιμίρ Κολίκοφ, επικεφαλής του Lavockin Scientific and Production Αssociation (τμήμα της Roscosmos που ασχολείται με το αντικείμενο των μη επανδρωμένων αποστολών σε άλλους πλανήτες) μίλησε πρόσφατα για την κατάσταση του προγράμματος. Οι αποστολές αυτές θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησε το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα τη δεκαετία του 1970, με τα νέα σκάφη να λαμβάνουν τα ονόματα Luna-25, Luna-26, Luna-27- σε όλες τις περιπτώσεις στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ΕΟΔ.

«Το Luna-25 είναι σε στάδιο συναρμολόγησης και πρώτων δοκιμών» είπε ο Κολμίκοφ στον Πούτιν, σύμφωνα με αγγλική μετάφραση απομαγνητοφώνησης που αναρτήθηκε online από το Κρεμλίνο στις 10 Απριλίου. «Ναι υπάρχουν κάποια προβλήματα συνεργασίας αλλά δουλεύουμε σε αυτά. Ελπίζω πως ο στόχος του 2021 για την εκτόξευση του Luna-25 θα επιτευχθεί».

Το Luna-25 προορίζεται, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, να ολοκληρωθεί τον επόμενο Μάρτιο και επιδιώκεται η εκτόξευσή του την 1η Οκτωβρίου 2021. Αργότερα μέσα στη δεκαετία το Luna-26 θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Σελήνης, και το Luna-27 θα πραγματοποιήσει έρευνες στον σεληνιακό ρεγόλιθο, τους βράχους και τη σκόνη. «Συνολικά έχουμε την πεποίθηση πως οι στόχοι για τα Luna-26 και Luna-27 θα επιτευχθούν το 2024 και το 2025 αντίστοιχα» είπε ο Κολμίκοφ στον Πούτιν κατά τη συνάντησή τους τον προηγούμενο μήνα.

Εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο άλλων αποστολών, όπως η μεταφορά ενός μικρού οχήματος εδάφους με το Luna-28, για λήψη δειγμάτων σεληνιακών βράχων και επιστροφή τους στη Γη, και ενός μεγαλύτερου με το Luna-29, στο πρότυπο των οχημάτων Lunokhod.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό