Home Κόσμος Ρωσία: «Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες» για παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά...

Ρωσία: «Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες» για παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η συμφωνία, η οποία υπό τη Ρωσία έχει εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων σιτηρών που κατευθύνονται προς και από τα ουκρανικά λιμάνια μέσω των υδάτων που ελέγχει, θα λήξει στις 18 Ιουλίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες» ότι η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα θα παραταθεί, αναφέρει το Reuters.

Η συμφωνία, η οποία υπό τη Ρωσία έχει εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων σιτηρών που κατευθύνονται προς και από τα ουκρανικά λιμάνια μέσω των υδάτων που ελέγχει, θα λήξει στις 18 Ιουλίου.

Οι Financial Times ανέφεραν σήμερα Δευτέρα ότι η ΕΕ εξετάζει πρόταση για τη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα να ιδρύσει μια θυγατρική για επανασύνδεση με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο, ως κίνητρο για τη Μόσχα να επεκτείνει τη συμφωνία.

Όταν υπογράφηκε η συμφωνία τον Ιούλιο του 2022, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ρωσία υπέγραψαν επίσης μνημόνιο κατανόησης δεσμεύοντας τον ΟΗΕ να διευκολύνει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ρωσικών λιπασμάτων και άλλων προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.

Για να εκπληρώσει το μνημόνιο, η Ρωσία λέει ότι πρέπει να πληρούνται αρκετές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της επανεισδοχής της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) στο διεθνές τραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift με έδρα το Βέλγιο.

Κληθείς να σχολιάσει λοιπόν το δημοσίευμα των FT, ο Πεσκόφ είπε ότι: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε τίποτα να αναφέρουμε για την εφαρμογή αυτού του μέρους της συμφωνίας που αφορούσε τη ρωσική πλευρά. Προς το παρόν δηλώνουμε ότι αυτό το μέρος των συμφωνιών δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί. Υπάρχει ακόμη χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας, αλλά δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version