26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Ρουσόπουλος: Οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες «ασπίδα» στις προκλήσεις του μέλλοντος

Ειδήσεις Ελλάδα

Για την κρίση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τις προκλήσεις από τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής, μίλησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θοδωρής Ρουσόπουλος, κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη (06/06).

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος έγινε δεκτός στο Μεγάλο Δουκικό Παλάτι από την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα και Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου, Ερρίκο, ενώ συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών & Εμπορίου, Xavier Bettel και τον Πρόεδρο της Βουλής του Λουξεμβούργου, Claude Wiseler.

Το κράτος δικαίου πρέπει να υπερισχύει του κράτους της βίας

Στην ομιλία του προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικής Βοήθειας, Εξωτερικού Εμπορίου και Ευρύτερης Περιφέρειας, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «…η ρωσική επίθεση δημιούργησε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και θα ήταν αφελές να προσποιούμαστε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως ζούσαμε πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Αυτή η νέα πραγματικότητα απαιτεί προσαρμογή από όλους μας με την υιοθέτηση νέου τρόπου σκέψης. Απαιτεί επίσης να ενωθούμε πιο στενά από ποτέ γύρω από την κοινή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα που βασίζεται στις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Το κράτος δικαίου πρέπει να υπερισχύει του κράτους της βίας».

Η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται

Σχετικά με την εντεινόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε: «Η φρικτή τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ τον Οκτώβριο του περασμένου έτους στοίχισε τη ζωή σε πολλούς αθώους ανθρώπους. Αλλά η απώλεια ζωών και η αιματοχυσία συνεχίζουν να εντείνονται στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ισραηλινές Δυνάμεις συνεχίζουν τη στρατιωτική τους δράση στη Γάζα».

Είμαστε ήδη μάρτυρες των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος ανάφερε πως «…έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η επιδείνωση της ερημοποίησης, η έλλειψη πόσιμου νερού και άλλες απειλές που σχετίζονται με το περιβάλλον μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν συγκρούσεις, δημιουργώντας ανταγωνισμό για την πρόσβαση σε πόρους. Η Συνέλευσή μας έχει λάβει μέτρα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών, με στόχο κυρίως την πρόληψη μαζικών εκτοπίσεων πληθυσμών, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις σε κράτη πέραν της Ευρώπης. Πρόκειται σαφώς για ένα ζήτημα όπου η μονομέρεια δεν είναι χρήσιμη ενώ απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια που να συγκεντρώνει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες «ασπίδα» στις προκλήσεις του μέλλοντος

Ο κ. Ρουσόπουλος έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας πως «…μόνο μαζί και μέσω συντονισμένων δράσεων, ενωμένοι από και γύρω από τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας, τις αξίες που έγιναν αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού ιδεώδους, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών μας».

Κλείνοντας την επίσκεψή του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, απηύθυνε χαιρετισμό προς τα μέλη της Επιτροπής για το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην υποστήριξη των εξόριστων, από το καθεστώς Λουκασένκο, Λευκορώσων.

«Ενώ η κύρια επιθυμία των περισσότερων εξόριστων Λευκορώσων είναι να επιστρέψουν σε μια δημοκρατική Λευκορωσία, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο μακρινή φαίνεται αυτή η προοπτική. Η άρση των νομικών, διοικητικών και πρακτικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν και η παροχή υποστήριξης στους εξόριστους Λευκορώσους θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, διότι μια δημοκρατική και ασφαλής Λευκορωσία αποτελεί μέρος της λύσης για την ασφάλεια στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και έκλεισε τον χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας: «…βοηθώντας τους εξόριστους Λευκορώσους, συμβάλλουμε στην οικοδόμηση της αυριανής δημοκρατικής Λευκορωσίας. Ο αγώνας για μια δημοκρατική και ελεύθερη Λευκορωσία πρέπει να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα και χαιρετίζω την απόφαση της Λιθουανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης να τον καταστήσει βασική προτεραιότητα της Λιθουανικής Προεδρίας».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό