18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο: Οι experts απαντούν

Ειδήσεις Ελλάδα

Στον κόσμο της τεχνολογίας και ειδικότερα της κινητής τηλεφωνίας, η εξέλιξη δε σταματά ποτέ. Το 5G είναι εδώ κι είναι επαναστατικό. Δεν είναι απλά η μετάβαση στη νέα γενιά ασύρματης τεχνολογίας, αλλά επί της ουσίας εγκαινιάζει μια νέα εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων, ικανών να αλλάξουν την καθημερινότητά μας.

Τα πάντα γύρω από το 5G

Πόσοι όμως από εμάς ξέρουν πραγματικά τι είναι το 5G; Η απάντηση έρχεται μέσα από τα έξι επεισόδια της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE, τα οποία είναι διαθέσιμα στο YouΤube κανάλι της. Το πρώτο επεισόδιο είναι ήδη εδώ κι εξηγεί μέσω των experts, με εύληπτο τρόπο, πώς το 5G θα συμβάλλει στον επανασχεδιασμό ενός κόσμου καλύτερου για όλους.

Δείτε το στο κανάλι της COSMOTE εδώ

Στα επόμενα θεματικά επεισόδια, θα παρουσιάζονται οι τομείς της ζωής που αναμένεται να αλλάξουν θεαματικά στα επόμενα χρόνια, χάρη στο 5G. Περισσότερη ασφάλεια με αυτόνομα οχήματα, «έξυπνες» πόλεις που σέβονται το περιβάλλον, απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών σε πραγματικό χρόνο, ανοιχτή πρόσβαση στην εκπαίδευση, είναι μερικά μόνο από τα οφέλη των καινοτόμων εφαρμογών που στηρίζονται στα δίκτυα 5ης γενιάς κι αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Ταξίδι στο χρόνο: από το 2G στο 5G

Το πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ ξεκινά με μια αναδρομή στον χρόνο, από την «προϊστορία» της ασύρματης τεχνολογίας μέχρι την «επανάσταση» του 5G, σήμερα. Πιάνει το «νήμα» της κινητής τηλεφωνίας από το 2G, όπου αφορούσε κυρίως την επικοινωνία μέσω φωνής και έφερε στη ζωή μας τα SMS και MMS, δημιουργώντας μια νέα γλώσσα επικοινωνίας που μέχρι τότε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι υπήρχε. Το επόμενο βήμα στην κινητή τηλεφωνία ήταν τα δίκτυα 3G μέσω των οποίων οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων και των πρώτων smartphones, είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν στιγμές από την καθημερινότητά τους, στέλνοντας φωτογραφίες, καθώς η αύξηση της χωρητικότητας δεδομένων, επέτρεψε την πραγματοποίηση αυτού του νέου άλματος.

Η τεχνολογία όμως δεν σταμάτησε να εξελίσσεται κι έτσι ήρθαν τα δίκτυα 4G με ταχύτητες στην ανταλλαγή δεδομένων έως και 500Mbps, φέρνοντας τα live s, αλλά και την άμεση ενημέρωση στην καθημερινότητά μας. Η διάδοση της πληροφορίας έγινε πιο άμεση από ποτέ. Και κάπως έτσι, φθάνουμε στο σήμερα και στο επόμενο βήμα που είναι τα δίκτυα 5G, με ταχύτητες που πλέον μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10Gbps, με σχεδόν μηδενικές καθυστερήσεις και δυνατότητα σύνδεσης συσκευών που μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 1.000.000 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Κι όλα αυτά, όπως μας εξηγούν οι experts, είναι εφικτά χάρη στη χωρητικότητα του δικτύου η οποία θα φθάσει να είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Τα δίκτυα 5G είναι η επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας και πρόκειται για την ταχύτερη και πιο αξιόπιστη τεχνολογία κινητής, σχεδιασμένα για να ανταπεξέλθουν σε τεράστιους όγκους δεδομένων.

COSMOTE 5G: το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα

Το δίκτυο COSMOTE 5G είναι ήδη διαθέσιμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 90% πληθυσμιακή κάλυψη, αλλά και σε 17 ακόμα πόλεις, όπου σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες Mobile Internet αγγίζουν ή ακόμα και ξεπερνούν το 1Gbps. Μέχρι το τέλος του 2021, στόχος του COSMOTE 5G είναι η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπεράσει το 50%.

Στην πλήρη της ανάπτυξη, η τεχνολογία 5G θα δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στην υλοποίηση του Internet of Things. Τα δίκτυα ασύρματης τεχνολογίας 5G θα αποτελέσουν το μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας καθώς προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό