20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πώς να μην πέσετε θύματα ηλεκτρονικής απάτης

Ειδήσεις Ελλάδα

Τι λέει δήμαρχος που έχασε τα χρήματά του από χάκερ

Παγιδεύουν λογαριασμούς και στήνουν ηλεκτρονικές απάτες ζητώντας χρήματα από τους ανυποψίαστους φίλους των πραγματικών χρηστών στέλνοντας link – παγίδες.

Δεκάδες είναι τα θύματα στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης.

Ο Νίκος Βασιλάκος, πραγματογνώμονας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μίλησε στη ΕΡΤ και έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουμε στις ψηφιακές μας επικοινωνίες και συναλλαγές.

«Τηλεφώνησαν στο κινητό μου και έστειλαν link (σύνδεσμο) για να καταθέσουν κάποια χρήματα που μας χρωστάνε. Η κοπέλα που χειρίστηκε την υπόθεση πάτησε το link δείχνοντας ότι έχει μεταφερθεί στο περιβάλλον της τράπεζας. Βάζοντας του κωδικούς. Μας ζήτησαν το pin και αφού το δώσαμε σύνδεσαν το λογαριασμό τους στο προφίλ μεταφορών χρημάτων. Όταν βάζουμε λογαριασμό στο προφίλ δεν χρειάζεται pin» ανέφερε ο κ. Φραγκάκης που είδε 7.800 ευρώ να γίνονται καπνός από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του.

Και όπως είπε ως παθών πια στην ΕΡΤ, «ο κόσμος δεν πρέπει να πατάει το link και να μην δίνει το pin» για τους κωδικούς του e-banking.

Aπαντώντας για το αν υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθεί ο κ. Φραγκάκης δήλωσε απαισιόδοξος τονίζοντας ότι πια οι πελάτες των τραπεζών είναι πια ευάλωτοι.

«Υπάρχει λύση και μετά την κλοπή» δήλωσε ο κ. Βασιλάκος περιγράφοντας απάτη 92.000 ευρώ που συνέβη στη Μύκονο.

«Όλες οι συναλλαγές γίνονται εντός της ίδιας τράπεζας. Το μόνο που σώζει τον καταθέτη είναι όταν αντί να αρχίσουν οι μηνύσεις ο δικηγόρος που χειρίζεται το περιστατικό συνομιλεί απευθείας από την τράπεζα. «’Οταν την ίδια στιγμή τηλεφωνεί ο καταθέτης στην τράπεζα και ενημερώνει για το τι συμβαίνει το κάνει ευθύνη της τράπεζας».

Όπως τόνισε, «η διαδικασία που πρέπει να γίνει είναι πολύ συγκεκριμένη και βασίζεται πάνω στη σύμβαση που έχει υπογραψει ο καταθέτης με την τράπεζα». Ο κ. Βασιλάκος κάλεσε τον κ. Σταϊκούρα να θεσμοθετήσει τον αντιλογισμό στις τραπεζικές απάτες προκειμένου να αποζημιώνονται οι παθόντες, λόγω συνυπαιτιότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό