34.5 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Πώς να διαχειριστείτε το τέλος της ζωής του κατοικιδίου σας

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν υπάρχει τίποτε πιο οδυνηρό για κάθε ιδιοκτήτη κατοικιδίου ζώου η αίσθηση ότι θα πρέπει να τον αποχωριστεί για πάντα. Ακόμη και όταν σκεφτόμαστε την ιδέα ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά εις βάρος του, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αποδεχτούμε ότι κάποια μέρα θα πρέπει να πούμε «αντίο» στα φιλαράκια μας.

Όταν οι ασθένειες κάνουν την εμφάνισή τους, κάθε υπεύθυνος ιδιοκτήτης ψάχνει να βρει τρόπους ώστε να μπορέσει να ανακουφίσει τον πόνο του τετράποδου φίλου του. Οι επισκέψεις στους κτηνιάτρους μπορεί να γίνονται συχνότερες με την πάροδο του χρόνου. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι γιατροί που λένε ότι τόσο το κατοικίδιο όσο και ο ιδιοκτήτης είναι ασθενείς την ίδια περίοδο. «Όταν κουράρω ένα ζωάκι, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου είναι να βοηθάω και τους ιδιοκτήτες», αναφέρει η κτηνίατρος Lisa Walling που μίλησε στο Associated Press.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φροντίσετε το κατοικίδιο σας αλλά και τον εαυτό σας.

Πώς μπορώ να κάνω το ηλικιωμένο κατοικίδιο μου να νιώσει πιο άνετα;

Καθώς τα σκυλιά γερνούν και τα άκρα τους γίνονται πιο άκαμπτα, τα ολισθηρά δάπεδα όπως το σκληρό ξύλο και τα πλακάκια δυσκολεύουν τον τετράποδο φίλο σας να περπατήσει. Δοκιμάστε να βάζετε χαλιά ή χαλάκια γιόγκα εκεί που περπατάει το κατοικίδιό σας και ειδικά εκεί που στέκεται για να φάει. Για ράτσες με πιο μακρύ τρίχωμα, μπορείτε να κόψετε τη γούνα στα πατουσάκια τους για να δώσετε στα μαξιλαράκια τους περισσότερο κράτημα.

Για μεγαλύτερα σκυλιά που χρειάζονται βοήθεια να σηκωθούν ή να βγουν έξω συνιστάται μια ειδική ζώνη που έχει μπροστινές και πίσω λαβές.

Από την πλευρά τους, οι γάτες δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με το δάπεδο ωστόσο η συνηθέστερη πάθηση που εμφανίζουν όσο μεγαλώνουν είναι η αρθρίτιδα. Εάν η γάτα σας δυσκολεύεται να ανέβει στο κρεβάτι ή στον καναπέ, τότε μπορείτε να αγοράσετε σκαλοπατάκια που θα τη βοηθήσουν να κάνει την ανάβασή της ευκολότερη.

Για την διατροφή, τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες, δοκιμάστε να σηκώσετε τα μπολ φαγητού και νερού ώστε να μην χρειάζεται να σκύβουν τόσο πολύ.

Πώς ξέρετε πότε είναι η ώρα να πείτε «αντίο»

Οι κτηνίατροι μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τη θεραπεία λοιμώξεων, πόνου και χρόνιων παθήσεων και να βοηθήσουν στις ενδεχόμενες αλλαγές διατροφής που μπορεί να εμφανίσει το ζώο.

Εάν η φαρμακευτική αγωγή και η διαχείριση του πόνου δεν ανακουφίζουν από την ταλαιπωρία του κατοικιδίου σας, αναζητήστε σημάδια όπως απώλεια όρεξης και δυσκολία στην αναπνοή – και συμβουλευτείτε τους ειδικούς.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν επισκέπτες κτηνίατροι οι οποίοι παρέχουν παρηγορητική φροντίδα τόσο στο κατοικίδιο όσο και στον ιδιοκτήτη. Μεταβαίνουν στη βασική κατοικία του ζώου όταν η μεταφορά του σε ένα κτηνιατρείο καθίσταται αδύνατη.

Η δυσκολότερη απόφαση είναι όταν ο ιδιοκτήτης αναγκάζεται να δώσει τη συγκατάθεσή του στη διαδικασία ευθανασίας καθώς η κατάσταση του κατοικιδίου τους είναι πιθανόν μη αναστρέψιμη.

Ο προγραμματισμός της ευθανασίας στο σπίτι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για κατοικίδια ζώα που δεν αντιμετωπίζουν άμεσα ιατρικά επείγοντα περιστατικά. Θα χρειαστεί να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων και να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η διαδικασία, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στο κατοικίδιο ζώο σας τις τελευταίες του μέρες.

Τι να κάνετε μετά τον θάνατο

Και τώρα έρχεται η δύσκολη απόφαση. Τι κάνω με το άψυχο σώμα του; Υπάρχουν διάφορες λύσεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάσταση και γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνίατρό σας. 

Μια από τις πιο διαδεδομένες, τελευταία, διαδικασίες είναι η καύση τη σορού του κατοικιδίου. Τα νόμιμα αποτεφρωτήρια που υπάρχουν στη χώρα μας αναλαμβάνουν την καύση και στη συνέχεια, μετά από λίγα 24ωρα θα λάβετε τη στάχτη μέσα σε ειδική τεφροδόχο. 

Μια άλλη επιλογή είναι να απευθυνθείτε σε ένα κοιμητήριο ζώων όπου ο φίλος σας θα «ξεκουραστεί» δίπλα σε άλλα κατοικίδια. Μπορείτε να επιλέξετε μια διαδικασία για την ταφή, προσφέροντας στο κατοικίδιο σας με αξιοπρέπεια την ίδια φροντίδα την οποία του παρείχατε όλα τα χρόνια που ζήσατε μαζί. Εκεί θα μπορείτε να επισκέπτεστε τον τάφο του τις μέρες και ώρες που είναι ανοιχτός ο χώρος.

Πού να απευθυνθείτε για συναισθηματική υποστήριξη

Παρά το γεγονός ότι ο θάνατος είναι από τις πιο ψυχρές διαδικασίες που πρέπει να διαχειριστεί κάθε ζωντανός οργανισμός, δεν χρειάζεται να περάσετε το τέλος της ζωής του κατοικίδιου σας μόνοι.

Το Association for Pet Loss and Beeavement παρέχει πληροφορίες στην ιστοσελίδα του για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να κατανοήσουν την ευθανασία και τη θλίψη. Σημειώνεται ότι υπάρχουν επίσης σύμβουλοι απώλειας κατοικίδιων ζώων όπως επίσης και ειδικοί στη διαχείριση της θλίψης.

Τέλος, μπορείτε να μιλήσετε στον ψυχολόγο σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει στην περίοδο πένθους που θα ακολουθήσει ώστε να το περάσετε όσο πιο ομαλά γίνεται.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό