27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Πώς να γλυτώσετε το jet lag στις διακοπές σας

Ειδήσεις Ελλάδα

Το jet lag είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ένα από τα πιο δυσάρεστα κομμάτια των μεγάλων πτήσεων. Προκαλεί διάφορα συμπτώματα: από αϋπνία και εξάντληση μέχρι και προβλήματα στην πέψη, αλλά και κακή διάθεση. Ελάχιστοι είναι οι ταξιδιώτες που δεν υποφέρουν από συμπτώματα jet lag κάποια στιγμή, μετά από ένα μεγάλο αεροπορικό ταξίδι.

Εξαιτίας της διαταραχής στον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του σώματος (ύπνος – ξύπνημα), το jet lag επιβαρύνει το ανθρώπινο σώμα και, φυσικά, επιδεινώνεται ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδιού.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι το jet lag είναι αναπόφευκτο στα μεγάλα ταξίδια, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε τα συμπτώματα. Και αυτά αφορούν κυρίως το τι κάνετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η βασική συμβουλή, λοιπόν, είναι να αποφύγετε τα ποτά που προκαλούν αφυδάτωση, δηλαδή κυρίως το αλκοόλ και τον καφέ. Όσο και αν θέλετε να γιορτάσετε την εκκίνηση των διακοπών σας, καλό είναι να αποφύγετε το ουίσκι που θα θέλατε να πιείτε κατά τη διάρκεια της πτήσης και, ειδικά, πριν πάρετε έναν υπνάκο.

Αεροσυνοδοί και πιλότοι τονίζουν ότι η καλύτερη λύση για να αποφύγετε -όσο είναι δυνατόν- το jet lag είναι να καταναλώσετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ακόμα και αν δε διψάτε… ούτως ή άλλως, ο αέρας μέσα σε ένα αεροπλάνο είναι ξηρός και αυτό, ακόμα και αν δεν είναι μακρινή πτήση, απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση νερού από τη συνηθισμένη.

Η αφυδάτωση, λένε οι ειδικοί, είναι γνωστό ότι επιδεινώνει σημαντικά τα συμπτώματα του jet lag, όπως την υπνηλία. Ενώ η ενυδάτωση βελτιώνει την ξεκούραση.

Τα «κόλπα» για να αποφύγετε το jet lag

Πέραν αυτού, υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα συμπτώματα του jet lag ώστε φτάνοντας στον προορισμό σας να μην είστε τόσο κουρασμένοι και να έχετε περισσότερη ενέργεια για τις διακοπές σας. Ή για την επιστροφή στην εργασία μετά.

Ειδικοί λένε ότι υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το jet lag, όπως για παράδειγμα να μείνετε ξύπνιοι μέχρι το βράδυ – αυτό που αναγνωρίζει το βιολογικό σας ρολόι ως βράδυ – και να μην πάρετε έναν υπνάκο ενδιάμεσα, ο οποίος μπορεί να διαταράξει τη βιολογική σας λειτουργία.

Κάτι που βοηθά επίσης για να έχετε καλό και ποιοτικό ύπνο σε κάθε περίπτωση είναι η τακτική άσκηση, ακόμα και αν είναι στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου που θα μείνετε στο ταξίδι σας. Και, σίγουρα, τη νύχτα πριν από μία μεγάλη πτήση, φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά.

Η έκθεση στον ήλιο βοηθά επίσης στη σωστή διατήρηση του κύκλου ύπνου σας, ενώ τέλος μετά την προσγείωση, φροντίστε να τεντωθείτε καλά και να πιείτε κι άλλο νερό ώστε να ενυδατωθείτε επαρκώς.

Και μην ξεχνάτε: η αλλαγή ζώνης ώρας πάντα θα προκαλεί μία μικρή ή μεγαλύτερη αναστάτωση…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό