28.1 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Πώς μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε χρυσές λίρες

Ειδήσεις Ελλάδα

Ασφαλές καταφύγιο στον χρυσό αναζητούν οι επενδυτές στις δύσκολες στιγμές και αυτό φαίνεται να συμβαίνει και αυτήν την περίοδο καθώς όλο και περισσότεροι από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους θεωρούν βέβαιη την κίνηση του χρυσού προς νέα ιστορικά υψηλά, εξαιτίας των εντεινόμενων γεωπολιτικών ανησυχιών αλλά και των συνεχιζόμενων μειώσεων επιτοκίων από τις βασικές Κεντρικές Τράπεζες.

Η αγορά χρυσών λιρών σήμερα στην Ελλάδα παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά η σημαντική απόκλιση μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης καθιστά την επένδυση λιγότερο ελκυστική για όσους επιθυμούν γρήγορα κέρδη.

Ωστόσο αν ενδιαφέρεστε θα πρέπει να ξέρετε ότι πια να αγοράσει (ή να πουλήσει) κανείς χρυσές λίρες θα πρέπει να περιμένει στην… ουρά, καθώς υπάρχει λίστα αναμονής «waiting list». Η αναμονή ΔΕΝ σχετίζεται μόνο με με τη ζήτηση, αλλά με το ότι εδώ και 3 χρόνια απαιτείται τηλεφωνικό ραντεβού, το οποίο μάλιστα από τον Δεκέμβριο θα γίνει ψηφιακό.

Το ραντεβού είναι αναγκαίο, καθώς η πώληση λιρών από ιδιώτες προϋποθέτει έλεγχο αυθεντικότητας, βάρους, χαρακτηριστικών από την ΤτΕ. Υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση μπορούν να γίνονται περίπου 25 ραντεβού για πώληση κι άλλα τόσο για αγορά χρυσών λιρών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί Έλληνες αποφάσισαν να πουλήσουν τις λίρες τους το 2024, εκμεταλλευόμενοι τις αυξημένες τιμές, αλλά με αβεβαιότητα για περαιτέρω άνοδο της αξίας τους​.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτE, στο τρίτο τρίμηνο 2024, οι ιδιώτες αγόρασαν από την Κεντρική Τράπεζα μόλις 1.558 χρυσές λίρες, ενώ πούλησαν στην ΤτE 12.260 χρυσές λίρες. Στο σύνολο του πρώτου εννεαμήνου του 2024, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την TτΕ σε ιδιώτες έφθασαν τα 4.672 τεμάχια και οι αγορές της ΤτE από ιδιώτες τα 35.972 τεμάχια.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η τιμή της χρυσής λίρας έχει σημειώσει…31 διαδοχικά, ιστορικά υψηλά, στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Τα 11 από αυτά έγιναν τον περασμένο Μάρτιο, 9 τον Απρίλιο, 2 τον Αύγουστο, 6 τον Σεπτέμβριο και 3 μέσα στον Οκτώβριο. Με τελευταίο υψηλό όλων των εποχών εκείνο που έγινε στις 4 του μήνα όταν η τράπεζα της Ελλάδος όρισε ώς τιμή πώλησης της χρυσής λίρας τα 655,25 ευρώ και ώς τιμή αγοράς τα 548,88 ευρώ.

Δείτε real time την αξία των νομισμάτων.

Αγορά χρυσών λιρών Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών Aγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ.Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον: Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).Τηλέφωνο επικοινωνίας

Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης ​​εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Πώληση χρυσών λιρών Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και το αντίτιμο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη (απαιτείται βιβλιάριο και IBAN).Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, απαιτούνται επιπλέον, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο: Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας, ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).Τηλέφωνο επικοινωνίας.

Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Που πραγματοποιούνται συναλλαγές

Οι συναλλαγές αγοράς και πώλησης χρυσών λιρών πραγματοποιούνται:

Στο κεντρικό κατάστημα της Τραπέζης Ελλάδος, Σταδίου 14, Αθήνα, κατόπιν  ραντεβού, στο τηλέφωνο 210 3202788.Στο κατάστημα Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 4, από αρχές Ιουνίου 2023, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2310 591157-158.Στο κατάστημα Ηρακλείου, 25ης Αυγούστου 25, από αρχές Φεβρουαρίου 2024, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2810 242532.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών, στις 8/10/2024 η Κεντρική Τράπεζα αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 546,45 ευρώ και την πωλούσε στα 652,34 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτE, στο τρίτο τρίμηνο 2024, οι ιδιώτες αγόρασαν από την Κεντρική Τράπεζα μόλις 1.558 χρυσές λίρες, ενώ πούλησαν στην ΤτE 12.260 χρυσές λίρες.

 Στο σύνολο του πρώτου εννεαμήνου του 2024, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την TτΕ σε ιδιώτες έφθασαν τα 4.672 τεμάχια και οι αγορές της ΤτE από ιδιώτες τα 35.972 τεμάχια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό