20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πώς θα καταλάβεις ότι τα φυτά σου χρειάζονται πότισμα;

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κηπουρική έγινε ένα από τα μεγαλύτερα trends ειδικά μετά την καραντίνα, αφού προσφέρουν ευεξία, χρώμα και ζωή στο σπίτι και στη ζωή μας 

Το να έχεις πολλά διαφορετικά φυτά, φυσικά προϋποθέτει διαφορετική φροντίδα και συνθήκες για αυτό και είναι σημαντικό να έχεις πρόγραμμα στο πότισμα, το κλάδεμα, το λίπασμα αλλά και την προστασία από τον εκάστοτε καιρό.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι σταθεροί κανόνες και tips για τη φροντίδα τους, και ειδικά για το πότισμα τους.

Έτσι λοιπόν, σου συγκεντρώσαμε κάποια tips για να ξέρεις και να βλέπεις πότε χρειάζονται πότισμα πραγματικά γιατί κάποια χρειάζονται συχνά, ενώ κάποια πιο αραιά.

#1. Το χώμα δείχνει στεγνό

Πρώτη και βασικότερη ένδειξη πως χρειάζονται νερό είναι το στεγνό χώμα ωστόσο καλό είναι να το προσέξεις περισσότερο αυτό. Μπορεί να δείχνει στην επιφάνεια στεγνό όμως λίγο πιο κάτω να είναι βρεγμένο και να το υπερφορτώσεις με περιττό νερό. Η μόνη εξαίρεση που όταν δείχνει στεγνό ισχύει σε όλη την επιφάνεια, είναι τα παχύφυτα. Σε όλα τα υπόλοιπα καλό είναι να βάλεις το δάχτυλο σου στο χώμα και να επιβεβαιώσεις την υγρασία του χώματος έτσι.

#2. Το φυτό γέρνει και μαραίνεται

Όταν το βλέπεις εξασθενημένο αφυδατωμένο και τα φύλλα του πεσμένα είναι σίγουρα σημάδι πως χρειάζεται νερό.

#3. Τα φύλλα γίνονται καφέ στις άκρες

Η υφή και το χρώμα των φύλλων του δείχνουν πολλά για την υγεία του φυτού γενικότερα οπότε όταν τα βλέπεις να κιτρινίζουν ή να γίνονται καφέ σημαίνει πως διψάει.

#4. Δεν αναπτύσσεται όπως πριν

Η ανάπτυξη των φυτών όπως και τον υπόλοιπων οργανισμών βασίζεται στα θρεπτικά συστατικά και το νερό. Όταν αφυδατώνεται, μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης γιατί εξοικονομεί νερό και θρεπτικές ουσίες για να μπορέσει να μη ξεραθεί τελείως, οπότε καλό είναι να το ποτίζεις λίγο πιο συχνά.

Πώς να επαναφέρεις την ενυδάτωση στα φυτά σου;

Καλό είναι να μη το παρακάνεις γιατί αντί να το βοηθήσεις, είναι πιθανό οι ρίζες να πάθουν σοκ και να μαραθεί τελικά. Δώσε μέτρια ποσότητα νερού απλά με μεγαλύτερη συχνότητα ώστε να ενυδατωθεί σταδιακά και να επαναφέρει την αρχική και υγιή εικόνα του.

Κάποια φυτά επωφελούνται από το πότισμα στο χώμα, άλλα με το να βρέξεις το φύλλωμα τους, ενώ άλλα προτιμούν το βύθισμα σε νερό για κάποια λεπτά ώστε να απορροφήσουν όσο πραγματικά χρειάζονται.

Για αυτό καλό είναι να συμβουλεύεσαι έναν ειδικό για τις συνθήκες που χρειάζεται το κάθε φυτό για να είναι πάντα υγιές και ανθισμένο, και ιδανικά μπορείς να τα χωρίσεις σε ομάδες και να τα φροντίζεις έτσι για να είσαι πιο τυπική και συνεπής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό