22.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Πώς θα είσαι πιο παραγωγικός στην εργασία σου

Ειδήσεις Ελλάδα

Τις περασμένες δεκαετίες, «αποτελεσματική εργασία» σήμαινε να παράγεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Ο ορισμός αυτός είχε σχέση με το είδος της παραγωγής και αφορούσε σε χειροπιαστά προϊόντα όπως ηλεκτρονικές συσκευές ή έπιπλα. Σήμερα ο όρος αυτός έχει (ή πρέπει να) αλλάξει, γιατί οι περισσότεροι εργαζόμενοι παράγουν μη χειροπιαστά προϊόντα όπως σχέδια ή λύνουν προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση η παραγωγικότητα δεν μπορεί να μετρηθεί και η πραγματική δουλειά δηλαδή οι ιδέες δεν μπορούν να αξιολογηθούν με αντικειμενικά κριτήρια.

Το να παράγεις περισσότερα όταν οι ιδέες σου είναι καλύτερες, αλλά να μην αναγνωρίζεται είναι ένα κοινό πρόβλημα. Σε πολλές εταιρείες, δίνεται βάρος στις ώρες εργασίας που δαπανάς, χωρίς να συνυπολογίζεται πόσο έντονα εργάζεσαι, πόσα πράγματα φέρνεις σε πέρας και πόσο συμβάλλεις στην επιτυχία της εταιρείας. Τέτοια περιβάλλοντα επιβραβεύουν αυτούς που κάθονται μέχρι αργά παρότι αυτές οι ώρες μπορεί να είναι λίγο έως καθόλου παραγωγικές. 

Αυτό είναι το πρόβλημα! Ποια είναι η λύση; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αλλάζει «ταχύτητες» καθώς περνάει η μέρα. Η ήπια σε ένταση πνευματική λειτουργία μπορεί να βοηθήσει τη δημιουργική εργασία και να συντελέσει στην παραγωγή πολλών ιδεών. Η έντονη συγκέντρωση για μικρότερο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητη για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων. Στη διάρκεια μιας ημέρας ο εγκέφαλος θα περάσει από όλα τα στάδια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσεις, αν θέλεις να είσαι παραγωγικός. 

Πόσο όμως πρέπει να εργάζεσαι και κάθε πότε να κάνεις διάλειμμα; Εδώ υπάρχει ο εμπειρικός κανόνας του 90λεπτου. Φαίνεται πως ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος για να αποδίδει 90 λεπτά χωρίς να χάνει τη συγκέντρωσή του. Οι πρώτες ταινίες του Χόλιγουντ είχαν διάρκεια 90 λεπτών, οι αγώνες ποδοσφαίρου διαρκούν 90 λεπτά, οι περισσότερες διδακτικές ώρες από το σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο είναι 45λετπες με ένα μικρό διάλειμμα ενδιάμεσα και ένα μεγάλο μετά.

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι τονίζουν ότι η εργασία θα πρέπει να οργανώνεται σε 90λεπτα διαστήματα, τροποποιώντας όπου χρειάζεται τον φόρτο εργασίας αναλόγως του είδους της εργασίας, τα επίπεδα κούρασης και την ώρα της ημέρας. Καθώς ο εγκέφαλος είναι πιο ξεκούραστος στο ξεκίνημα της βάρδιας, αυτός είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνεις το 80% των πιο σύνθετων και απαιτητικών εργασιών στο 20% του πρώτου 90λεπτου (δηλαδή στα πρώτα 18-20 λεπτά). Άφησε το υπόλοιπο μέρος της εργασίας για το διάστημα των επόμενων 70 λεπτών.

Αν πρέπει να ολοκληρώσεις πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αξιοποίησε το πρώτο 20λεπτο για να κάνεις τα πιο σημαντικά πρώτα και να αφιερώσεις τον υπόλοιπο χρόνο ή τα υπόλοιπα 70 λεπτά στα λιγότερο σημαντικά.

Συμπερασματικά:

εστίασε στις πιο σύνθετες εργασίες στο πρώτο εικοσάλεπτοκάνε τις πολλές (πιο εύκολες) εργασίες στα υπόλοιπα 70 λεπτά.κάνε διάλειμμα για 10 λεπτάεπανάλαβε τη διαδικασία

Αν έχει συναντήσεις το πρωί, θα δεις ότι το απόγευμα δεν θα είσαι τόσο παραγωγικός ειδικά στις πιο σύνθετες εργασίες. Για αυτό άλλαξε τη σειρά: ασχολήσου πρώτα με τα πιο δύσκολα και άσε τις συναντήσεις για αργότερα. Έτσι θα μπορέσεις να ολοκληρώσεις και τα δύο αποτελεσματικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό