27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Πώς θα διαχειριστούν οι ΗΠΑ το Μουντιάλ το 2026;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Λιονέλ Μέσι και η Εθνική Αργεντινής έγραψαν ιστορία νικώντας την Κολομβία το βράδυ της Κυριακής στο Μαϊάμι και κατακτώντας τον δεύτερο συνεχή τίτλο στο Κόπα Αμέρικα.

Το γκολ του Λαουτάρο Μαρτίνες στο 112ο λεπτό σφράγισε τη νίκη, δίνοντας στον Άνχελ Ντι Μαρία μια… ποιητική αποχώρηση από τη διεθνή σκηνή. Αγωνιστικά λοιπόν, η νύχτα πήγε ακριβώς όπως είπε ο Ντι Μαρία ότι την ονειρεύτηκε.

Εκτός αυτού, όμως, η βραδιά θα μείνει στη μνήμη και για το χάος που εκτυλίχθηκε πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας: οπαδοί να ορμούν στις πύλες του γηπέδου, απελπισμένοι γονείς να παραδίδουν τα παιδιά τους στους σεκιούριτι φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, οπαδοί να καταρρέουν στο γήπεδο από τη θερμική εξάντληση…

Πλέον, είναι σαφές ότι οι διοργανωτές ήταν απροετοίμαστοι για το άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον για έναν τελικό του Κόπα Αμέρικα στην πόλη της Φλόριντα, παρά το γεγονός ότι η περιοχή ήταν εστία για τους Λατίνους και η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου εκτινάσσεται στις ΗΠΑ. Ακολούθησε ένα παιχνίδι ευθυνών, αφήνοντας πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

Nathan Ray Seebeck-USA TODAY Sports

Ωστόσο, όσο συγκλονιστικές κι αν ήταν οι σκηνές στο Μαϊάμι, υπήρχαν προηγούμενα σημάδια δυσλειτουργίας: ο απόηχος του δεύτερου ημιτελικού του τουρνουά, όταν οι παίκτες της Ουρουγουάης συνεπλάκησαν με οπαδούς της Κολομβίας, ήταν το μεγαλύτερο σήμα κινδύνου.

Οι σκηνές στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας έφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την ασφάλεια και προκάλεσαν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των διοργανωτών να διατηρούν την τάξη και να προστατεύουν τους οπαδούς, τους παίκτες και τις οικογένειές τους.

Κατά συνέπεια, δημιούργησαν εύλογα το ερώτημα: τι θα γίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026; Θα είναι η χώρα επαρκώς προετοιμασμένη για οπαδούς από 48 έθνη όταν το Κόπα Αμέρικα είχε μόλις 16 ή θα δούμε να επαναλαμβάνονται οι σκηνές στο Μαϊάμι;

Γιατί ένα τουρνουά της Νότιας Αμερικής διεξήχθη στις ΗΠΑ;

Το Κόπα Αμέρικα δεν είναι μια διοργάνωση που συνήθως διεξάγεται στο έδαφος των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, το τουρνουά είναι το πολυτιμότερο ποδοσφαιρικό event της Νότιας Αμερικής και η παλαιότερη διοργάνωση ποδοσφαίρου στον κόσμο, σε ηπειρωτικό επίπεδο.

Διοργανώνεται από την CONMEBOL, τη συνομοσπονδία που επιβλέπει το ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής, και περιλαμβάνει κυρίως ομάδες της Νότιας Αμερικής. Το τουρνουά διεξάγεται κάθε λίγα χρόνια, ανάλογα με το διεθνές ποδοσφαιρικό ημερολόγιο, και οι διοργανωτές συνήθως προσκαλούν ομάδες από άλλες ομοσπονδίες να αγωνιστούν καθώς η CONMEBOL έχει μόνο 10 μέλη.

REUTERS/Agustin Marcarian

Έτσι κατέληξαν οι ΗΠΑ και το Μεξικό, και τέσσερα άλλα έθνη CONCACAF (η συνομοσπονδία για τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, συν την Καραϊβική) στην έκδοση αυτού του καλοκαιριού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η μόνη χώρα εκτός της Νότιας Αμερικής που μπορεί να φιλοξενήσει  ένα Κόπα Αμέρικα. Το τουρνουά αυτού του καλοκαιριού αναμενόταν να διεξαχθεί στον Ισημερινό, αλλά η χώρα αρνήθηκε την ευκαιρία. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2023, οι ΗΠΑ ανακοινώθηκαν ως οικοδεσπότες.

Οι ΗΠΑ θεωρούνται συχνά ως εύκολη επιλογή για μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις λόγω των πολλών υπερσύγχρονων σταδίων της χώρας, της υποδομής μεταφορών και της προθυμίας των φιλάθλων να ξοδέψουν. Αυτό το τελευταίο ήταν ιδιαίτερα αληθές στο Μαϊάμι τις ημέρες που προηγήθηκαν του τελικού της περασμένης Κυριακής, όπου η τιμή για τα εισιτήρια μεταπώλησης κυμαινόταν περίπου στα $2.000.

Τι πήγε λάθος;

Λίγες ώρες πριν από τον τελικό της Κυριακής, η CONMEBOL μοιράστηκε δια των μέσων ενημέρωσης ότι μόνο οπαδοί με εισιτήρια θα επιτρεπόταν να εισέρχονται στους χώρους των γηπέδων.

Οι οδηγίες έκαναν ελάχιστα για να αποτρέψουν τους οπαδούς και σύντομα, πλήθη άρχισαν να συρρέουν γύρω από τις περιμετρικές εισόδους του σταδίου.

Το χάος που δημιουργήθηκε ανέβαλε την έναρξη του τελικού κατά μία ώρα και 15 λεπτά. Οι αξιωματούχοι έκλεισαν τις πύλες όταν ο χώρος έφτασε σε πλήρη χωρητικότητα, με κάποιους οπαδούς που πλήρωσαν χιλιάδες για ένα εισιτήριο να μην μπαίνουν ποτέ μέσα.

Nathan Ray Seebeck-USA TODAY Sports

Η αστυνομία είπε ότι «απείθαρχοι οπαδοί» χωρίς εισιτήρια επιχείρησαν να παραβιάσουν το γήπεδο και να παρακάμψουν την ασφάλεια. Ένας εκπρόσωπος του γηπέδου έκανε λόγο για «χιλιάδες άτομα» χωρίς εισιτήριο που προσπαθούσαν να μπουν μέσα.

Υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές στο γήπεδο και αρκετοί τραυματισμοί στο προσωπικό του σταδίου, στις αρχές επιβολής του νόμου και στους οπαδούς, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η αστυνομία του Μαϊάμι-Ντέιντ ανέφερε ότι έκανε 37 συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής ενός υψηλόβαθμου στελέχους του ποδοσφαίρου.

Ο Ραμόν Τζεσουρούν, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κολομβίας και αντιπρόεδρος της CONMEBOL, και ο γιος του, Ραμόν Τζαμίλ Τζεσουρούν, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για τρία κακουργήματα.

Τι θα γίνει το 2026;

Οι διοργανώτριες πόλεις για το 2026 έχουν ήδη αρχίσει να προσέχουν, με τον Κουίντον Λούκας, δήμαρχο του Κάνσας Σίτι (που θα φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Arrowhead Stadium), να λέει «όλοι θα μελετήσουν τα πρόσφατα γεγονότα» στο Μαϊάμι για να εξασφαλίσουν μια ασφαλή εμπειρία την επόμενη φορά».

REUTERS/Agustin Marcarian

Το Παγκόσμιο Κύπελλο διοργανώνεται από το κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (FIFA), μια εντελώς ξεχωριστή οντότητα από την CONMEBOL, η οποία διοργανώνει το Κόπα Αμέρικα. FIFA και CONMEBOL έχουν διαφορετικό επίπεδο εμπειρίας σε διοργανώσεις αυτού του μεγέθους.

Αν και η CONMEBOL είναι εξοικειωμένη με τη διεξαγωγή του Κόπα Αμέρικα, η φετινή καλοκαιρινή διοργάνωση παρουσίασε περισσότερες προκλήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης από τα προηγούμενα χρόνια.

Το τουρνουά συνήθως παίζεται σε έδαφος της Νότιας Αμερικής, όπου το ποδόσφαιρο είναι το κορυφαίο άθλημα και το προσωπικό ασφαλείας είναι πιο εξοικειωμένο με τον φανατισμό γύρω από ορισμένες διοργανώσεις.

Τούτου λεχθέντος, να σημειωθεί ότι το τουρνουά του 2026 θα έχει τη μεγαλύτερη μορφή που είχε μέχρι σήμερα και η συνήθης οργανωτική δομή για τον προγραμματισμό της διοργάνωσης έχει αλλάξει: η FIFA επιβλέπει τώρα τους διοργανωτές της οικοδεσπότριας πόλης, αντί οι διοργανωτές να επιβλέπονται από την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή της FIFA.

REUTERS/Agustin Marcarian

Η FIFA έχει επίσης αυστηρά πρότυπα για τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει ένα τμήμα στα συμβόλαιά της με τις διοργανώτριες πόλεις που επιβάλλει πολλά επίπεδα ασφάλειας και μια περίμετρο γύρω από κάθε χώρο διεξαγωγής τουρνουά.

Αυτές οι περίμετροι θα είναι βατές μόνο για οπαδούς με εισιτήρια ή διαπιστευμένους παρευρισκόμενους και θα εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τις πύλες του σταδίου.

Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: καμία εγκατάσταση στις ΗΠΑ δεν θα ήθελε ποτέ να επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Μαϊάμι την περασμένη Κυριακή…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό