31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Πώς θα διατηρήσετε τις πατάτες φρέσκιες – Το «χρυσό» κόλπο για να μη βγάζουν φύτρες

Ειδήσεις Ελλάδα

Πατάτα, μια λέξη χιλιάδες συναισθήματα… Είτε μόνες τους, είτε ως συνοδευτικό, με οποιονδήποτε τρόπο μαγειρέματος, παραμένουν πρώτες στη λίστα με τα πιάτα που απολαμβάνουμε. 

Γι’ αυτό το λόγο όλοι μας συνηθίζουμε να προμηθευόμαστε τις πατάτες σε μεγάλες ποσότητες και να τις αποθηκεύουμε στην κουζίνα ή την αποθήκη μας. Τι γίνεται όμως όταν ο καιρός περνάει και δεν έχουμε προλάβει να τις μαγειρέψουμε; Αρχίζουν να βγάζουν φύτρες και να μαλακώνουν…

Ένας γενικός κανόνας για τις πατάτες είναι ότι πρέπει να φυλάσσονται μακριά από την υγρασία και το ηλιακό φως για να μην χαλάσουν γρήγορα. Χρειάζονται καλό αερισμό, ενώ διατηρούνται καλύτερα όταν αποθηκεύονται σε ένα στεγνό, σκοτεινό σημείο, όπως ένα ανοιχτό καλάθι.

Ωστόσο, βίντεο που κοινοποιήθηκε από την Leen (@leen.bd) στο TikTok, δείχνει ότι η αποθήκευση των πατατών με ένα μήλο μπορεί επίσης να αποτρέψει την εμφάνιση βλαστών.

Θεωρείται ότι τα μήλα μπορούν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη των βλαστών και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής στις πατάτες λόγω των αερίων που απελευθερώνουν.

Το «κλειδί» είναι το αέριο αιθυλένιο, μια ουσία που παράγεται φυσικά από τα μήλα και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ωρίμανσής τους.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Technology έδειξε ότι το αιθυλένιο επιβραδύνει το μεταβολισμό των υδατανθράκων και αυξάνει τον ρυθμό αναπνοής των πατατών, παρατείνοντας έτσι τη φρεσκάδα τους.

Ωστόσο, αυτό το κόλπο λειτουργεί μόνο για τις πατάτες. Η αποθήκευση μήλων με άλλα φρούτα μπορεί στην πραγματικότητα να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσής τους, προκαλώντας την αλλοίωση τους πριν προλάβετε να τα φάτε. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό