31.3 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Πώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί την ακραία ζέστη παγκοσμίως

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε επικίνδυνα κύματα καύσωνα στο βόρειο ημισφαίριο αυτή την εβδομάδα και θα συνεχίσει να προκαλεί επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνες.

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κύμα καύσωνα που υποφέρουμε τώρα. Αυτό βάζει τη ζέστη στο πλαίσιο των αποφάσεών μας», δήλωσε η Κριστιάνα Φιγκέρες, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα.

Πώς η κλιματική αλλαγή ωθεί τη ζέστη

Καθώς η συνεχής καύση ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει περισσότερες εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ο αέρας μπορεί να παγιδεύσει περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο – προκαλώντας αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου.

Ήδη, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1,3 βαθμούς Κελσίου (2,3 βαθμούς Φαρενάιτ) από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, όταν οι δυτικές χώρες άρχισαν να καίνε άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα. Αυτή η υψηλότερη βασική τιμή σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά ήδη όλα τα κύματα καύσωνα πιο θερμά από ό,τι θα ήταν χωρίς την ατμοσφαιρική θέρμανση. Γίνονται επίσης συνολικά πιο συχνά – και πιο επικίνδυνα.

Κάθε σημαντικό κύμα καύσωνα «έχει γίνει σημαντικά πιο επικίνδυνο και θερμότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο», δήλωσε ο κλιματολόγος Daniel Swain του UCLA στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα. «Σε αυτό το σημείο, αυτή είναι μια σχεδόν τετριμμένη δήλωση, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία που την υποστηρίζουν».

Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η κλιματική αλλαγή;

Πέρα από την υπερθέρμανση του πλανήτη, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες και συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν τους καύσωνες. Κλιματικά συστήματα όπως το Ελ Νίνιο ή το Λα Νίνια μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, μαζί με τα περιφερειακά πρότυπα της κυκλοφορίας του αέρα.

Η κάλυψη του εδάφους μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο, με τις σκούρες επιφάνειες και τα δομημένα περιβάλλοντα να τείνουν να θερμαίνονται περισσότερο από τις ανακλαστικές λευκές επιφάνειες ή από τα φυσικά συστήματα όπως τα δάση ή οι υγρότοποι.

Για να διαπιστώσουν πόσο ακριβώς η κλιματική αλλαγή επηρέασε ένα συγκεκριμένο κύμα καύσωνα, οι επιστήμονες διεξάγουν «μελέτες απόδοσης». Έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες τέτοιες μελέτες την τελευταία δεκαετία, εκτελώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστές για να συγκρίνουν τα σημερινά καιρικά συστήματα με το πώς θα μπορούσαν να είχαν συμπεριφερθεί αν ο άνθρωπος δεν είχε αλλάξει τη χημεία της ατμόσφαιρας τον τελευταίο αιώνα.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες του World Weather Attribution διαπίστωσαν ότι ο επικίνδυνος καύσωνας που έπληξε τη Νότια Ασία τον Απρίλιο ήταν 45 φορές πιθανότερο να έχει συμβεί χάρη στην κλιματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος καύσωνα, τα θερμόμετρα στη βορειοανατολική ινδική πόλη της Καλκούτα έφτασαν τους 46 C (115 F) – 10 ολόκληρους βαθμούς υψηλότερα από τον εποχικό μέσο όρο.

Τι μπορούμε να περιμένουμε

Ακόμη και αν όλες οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σταματούσαν σήμερα, ο κόσμος έχει ήδη εκπέμψει αρκετά ώστε να διασφαλίσει ότι η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να ωθεί τις θερμοκρασίες προς τα πάνω για δεκαετίες.

Ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές στο μισό από τα επίπεδα του 1995 έως το 2030 – και στο καθαρό μηδέν έως το 2050 – για να έχει πιθανότητες να διατηρήσει τη μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε περίπου 1,5 C (2,7 F) πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

Το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι «στις Ηνωμένες Πολιτείες υποβάλλονται σε πρωτοφανή κύματα καύσωνα είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει τα χειρότερα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Figueres στο Reuters την Πέμπτη.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό