22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πώς η Γαλλία έκαμψε την διστακτικότητα για τα εμβόλια

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Γαλλία είναι μια χώρα συνδεδεμένη με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια. Μια έρευνα του 2018 έδωσε η Γαλλία σημείωνε τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στα εμβόλια ανάμεσα σε 144 χώρες.  

Επίσης προτού πέσουν τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, η χώρα παρουσίαζε από τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής, τάση η οποία συνεχίστηκε και με την έναρξη της ευρωπαϊκής εμβολιαστικής εκστρατείας.  Τον Δεκέμβριο μάλιστα, σε έρευνα της Ipsos, η Γαλλία κατατάχτηκε τελευταία ανάμεσα στις 15 χώρες που ήταν απρόθυμες να λάβουν ένα εμβόλιο κατά του Co-19, με μόνο το 40% του κοινού να δηλώνει ότι θέλει να εμβολιαστεί.

Σήμερα όμως έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της Δύσης. Πού οφείλεται αυτό; Στην μια επιτυχημένη εκστρατεία της γαλλικής κυβέρνησης η οποία κινήθηκε σε δύο άξονες, από την μία επιβράβευση για όσους εμβολιάζονταν και από την άλλη πίεση για όσου δίσταζαν.

Μάλιστα η εκστρατεία είχε τέτοια επιτυχία που έπεσε στο τραπέζι η χαλάρωση κάποιων από τα μέτρα  που η κυβέρνηση επέβαλε σε ορισμένες περιοχές της χώρας το καλοκαίρι.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η υποχρέωση επίδειξης health pass (δελτίου υγείας) με την κατάσταση του εμβολισμού ή το αποτέλεσμα πρόσφατου τεστ για να δειπνήσει κανείς έξω, να επισκεφθεί νυχτερινά κέντρα ή παρακολουθήσει αθλητικές εκδηλώσεις.

Έτσι, στις 22 Σεπτεμβρίου, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας  για τα παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Στις 11 εβδομάδες μετά την ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα της κάρτας υγείας για να επιτραπεί η είσοδος σε αρκετούς δημόσιους χώρους- όπως και με την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και το λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία-, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου στις 11 εβδομάδες από τότε που η κυβέρνηση θέσπισε την κάρτα υγείας για να εισέλθει σε πολλούς δημόσιους χώρους

Ως εκ τούτου, περίπου το 88% των ατόμων άνω των 12 ετών στη Γαλλία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Το ποσοστό αυτό αφήνει πίσω τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Παράλληλα, έχει πέσει το ποσοστό των μολύνσεων συγκριτικά με άλλες χώρες- 61 κρούσματα ανά 100.000 άτομα στη Γαλλία, σε σύγκριση με 241 κρούσματα ανά 100.000 στις ΗΠΑ μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Το γαλλικό ποσοστό μειώνεται περισσότερο από το ένα τέταρτο κάθε εβδομάδα, με τους θανάτους και τις νοσηλείες να πέφτουν επίσης.

Το μέτρο για το co pass εφαρμόστηκε τον Αύγουστο και αρχικά προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες με μεγάλη συμμετοχή, ενώ εκφράστηκαν επίσης επιφυλάξεις σχετικά με τη νομική απαίτηση από ορισμένες ομάδες ανθρώπων να εμβολιαστούν.

Το μέτρο ήταν ένα ρίσκο για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη γαλλική κυβέρνηση.  Πολιτικοί της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά καταγγέλλοντας  το μέτρο ως προσβολή της προσωπικής ελευθερίας και προειδοποίησαν ότι ο Μακρόν κινδύνευε να διχάσει τη χώρα.

Παρόλα αυτά πήρε το ρίσκο και στις 12 Ιουλίου ανακοίνωσε ότι στο εξής θα χρειαζόταν κάρτα υγείας (health pass) για την είσοδο σε πολλούς δημόσιους χώρους, ακόμη και σε υπαίθρια εστιατόρια. Ταυτόχρονα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο θα καταστεί υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

 Τις τρεις ημέρες μετά το διάγγελμα του Μακρόν, περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα έκλεισαν ραντεβού μέσω του Doctolib για να λάβουν την πρώτη δόση. Επίσης πάνω από εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν την πρώτη δόση τον μήνα που ακολούθησε.

Και έτσι κατάφερε να «σπρώξει» εκατομμύρια πολίτες  να εμβολιαστούν, γεγονός που οι Γάλλοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι περιορίζει την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό