23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πώς εξηγείται το πρωτοφανές ξέσπασμα του Ερντογάν κατά του Μητσοτάκη – Σε κρίσιμη φάση τα ελληνοτουρκικά

Ειδήσεις Ελλάδα

Τι στάση θα κρατήσει η Αθήνα

Όσα χρόνια και να γυρίσει κανείς πίσω δεν θα βρει δηλώσεις αντίστοιχες με αυτές που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμα και όταν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ήταν στο χειρότερο σημείο τους Τούρκοι ηγέτες δεν είχαν χρησιμοποιήσει τέτοια γλώσσα.

«Δεν αναγνωρίζω πλέον τον Μητσοτάκη. Δεν θα του μιλήσω άλλο. Συμφωνήσαμε να μη συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας μαζί του. Αλλά πήγε στις ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία. Μπορεί να δημιουργήσει τόσες στρατιωτικές βάσεις με άλλους. Η Τουρκία είναι αυτάρκης», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ανέντιμος και λίγη ώρα μετά ο τουρκικός τσαμπουκάς συνεχίστηκε με τουρκικά μαχητικά να προβαίνουν σε τουλάχιστον 41 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου.

Η απάντηση στην Άγκυρα ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος μέσα σε λίγες γραμμές μίλησε εξ’ ονόματος του πρωθυπουργού και με την ψυχραιμία που ενδείκνυται: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Τι προκάλεσε την «έκρηξη» του Ερντογάν

Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν αυτή την απότομη αλλαγή συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν σε δυο λόγους.

Ο ένας είναι τα θεαματικά αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον. «Θα προτιμούσε να πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο και να αρχίσει να “κλαίγεται” στον Μπάιντεν για την κακή Τουρκία», επισημαίνει έμπειρος διπλωμάτης.

Και προσθέτει: «Το γεγονός ότι ο Έλληνα πρωθυπουργός, πήγε στις ΗΠΑ ως ο ηγέτης μιας στιβαρής κυβέρνησης που στέκεται ως πυλώνας σταθερότητας και ως αξιόπιστος σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο, πάτησε στον κάλο τον Τούρκο πρόεδρο».

Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι πλέον το τουρκικό λόμπι έχει αποδυναμωθεί πολύ στις ΗΠΑ και το ελληνικό έχει κερδίσει έδαφος παίρνοντας μαθήματα από άλλα αντίστοιχα λόμπι όπως το εβραϊκό.

Προφανής και ο δεύτερος λόγος. Η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ο Ερντογάν- με την ακρίβεια να έχει γονατίσει τη μέση τουρκική οικογένεια και τα στοιχεία της οικονομίας να είναι απογοητευτικά- πρέπει να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς και η Ελλάδα, ο προαιώνιος εχθρός φαντάζει στα μάτια του ο ιδανικότερος.

Η Άγκυρα δοκιμάζει την υπομονή της Αθήνας

Μέσα σε λίγες ώρες, η Άγκυρα τεστάρισε την υπομονή της Αθήνας. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε το πρωί κοντά στη Σάμο και τη Χίο, με την απόπειρα μαζικής εισόδου στην Ελλάδα σκαφών με εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες με τις «ευλογίες» των τουρκικών αρχών. Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν απαράμιλλη ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα παρότι προκλήθηκαν, καθώς σύμφωνα με το Λιμενικό έγινε και απόπειρα εμβολισμού ελληνικού σκάφους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει προετοιμασμένη για όλα, ακόμα και για απειλές υβριδικού τύπου όπως στον Έβρο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε κινήσεις σαν αυτή που εκδηλώθηκε τον Μάρτιο του 2020, όταν έγινε μαζική απόπειρα παραβίασης των ελληνικών και κατ’ επέκτασιν των ευρωπαϊκών συνόρων. Άλλωστε, ο Ερντογάν δεν έχει διστάσει πολλές φορές να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.

Το δεύτερο «χτύπημα» ήρθε με τον Τούρκο Πρόεδρο να παίρνει τη σκυτάλη και να επιτίθεται ο ίδιος στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο χαρακτηρίζοντας τις δυο χώρες κακούς γείτονες και μάλιστα έφτασε στο σημείο να γυρίσει τον χρόνο 40 χρόνια πίσω ενθυμούμενος τις «άδικες» κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του όταν εισέβαλε στην Κύπρο. Μια εισβολή που επιμένει να την ονομάζει… «ειρηνευτική επιχείρηση».

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό