18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πότε θεωρείται αυθαίρετη, παράνομη, ελλιπής και επικίνδυνη

Ειδήσεις Ελλάδα

«Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και σχετικοί τεχνικοί κανονισμοί. Αλλιώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η εγκατάσταση να θεωρηθεί αυθαίρετη, παράνομη, ελλιπής και επικίνδυνη», αναφέρει εκτός άλλων ο Σύλλογος Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος, για το θέμα της μετατροπής των εγκαταστάσεων θέρμανσης. 

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος αναφέρει ότι στο πλαίσιο της γενικότερης κοινωνικής αναστάτωσης λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, έχει γίνει αποδέκτης ερωτημάτων σχετικά με μετατροπές υφιστάμενων εγκαταστάσεων θέρμανσης και κυρίως φυσικού αερίου, σε άλλες μορφές ενέργειας.

Ως εκ τούτου, επισημαίνει ότι:

«Εκπροσωπώντας τους κατεξοχήν αρμόδιους τεχνικούς επιστήμονες, Μηχανολόγους και Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς στα θέματα ενέργειας και εγκαταστάσεων, τοποθετούμαστε με υπευθυνότητα ως κατωτέρω: 

– Οποιαδήποτε μετατροπή ενέργειας και σχετικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων απαιτεί ειδική γνώση και εξειδίκευση τεχνικού προσωπικού. Οι πολίτες θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να απευθύνονται σε Μηχανολόγους και Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς για την μελέτη και επίβλεψη εργασιών υλοποίησης, σε αδειούχους αρμόδιους για κάθε εργασία εγκαταστάτες και να επιλέγουν πιστοποιημένα κατάλληλα υλικά. 

– Σε πλείστες περιπτώσεις απαιτείται σχετική άδεια ή έγκριση και τήρηση όλων των διαδικασιών. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και σχετικοί τεχνικοί κανονισμοί. Αλλιώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η εγκατάσταση να θεωρηθεί αυθαίρετη, παράνομη, ελλιπής και επικίνδυνη. 

– Σε κάθε περίπτωση παρέμβασης θα πρέπει πέραν από την εύλογη σκοπιμότητα για την εξοικονόμηση ενέργειας με οικονομικό αντίκρισμα, να τηρούνται με αυστηρότητα οι κανόνες ασφάλειας και του σεβασμού στο περιβάλλον. 

Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα και κυρίως τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, να προβούν σε εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να διασφαλιστούν το νόμιμο των εργασιών και κυρίως η προστασία των πολιτών έναντι κινδύνων, αλλά και ενδεχόμενης κερδοσκοπίας. 

Ως θεσμικός φορέας, Σύλλογος Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος, δηλώνουμε με κοινωνική ευαισθησία και με την βαρύτητα του γνωστικού μας αντικειμένου, ότι βρισκόμαστε στη διάθεση των αρμοδίων φορέων να συνεισφέρουμε στην ενημέρωση και προστασία των πολιτών».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό