20.2 C
Athens
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024

Πότε θα είναι έτοιμο το ελληνικό «Iron Dome» – Ο σχεδιασμός και τα συστήματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημιουργία του ελληνικού αντιαεροπορικού και anti-drone θόλου, στο πλαίσιο του νέου Αμυντικού Δόγματος και της εθνικής στρατηγικής για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα αρμόδια Επιτελεία έχουν καταλήξει στη δοκιμασμένη λύση τμημάτων του ισραηλινού «Iron Dome», ενώ ο χρονικός ορίζοντας δεν είναι μακρινός.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ελληνικός θόλος θα είναι έτοιμος το 2027 καθώς η σύμβαση – εκτός απροόπτου – αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 και ο χρόνος που απαιτείται μέχρι την κατασκευή, την εγκατάσταση και τη λειτουργία του, υπολογίζεται στους 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής. Παράλληλα, ένα μεγάλο κομμάτι θα ανατεθεί στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, καθώς η σύμβαση φέρεται να προβλέπει υποκατασκευαστικό έργο σε ποσοστό έως 40%.

Τα ισραηλινά συστήματα που προκρίνονται ως κατάλληλα για να αναλάβουν ορισμένα από τα επίπεδα της αεράμυνας του ελληνικού θόλου είναι το «David’s Sling» και το «Spyder», που αναπτύχθηκαν από την Rafael Advanced Defense Systems με τη βοήθεια της Raytheon και της Israel Aerospace Industries αντίστοιχα.

«David’s Sling»

Το David’s Sling είναι ένα σύστημα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς το οποίο μπορεί να αποτελέσει την ανώτερη βαθμίδα σε μια πολυεπίπεδη αεροπορική και πυραυλική άμυνα, παρέχοντας προστασία έναντι του πλήρους φάσματος των πυραυλικών απειλών. Έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων Κρουζ που εκτοξεύονται σε αποστάσεις από 40 έως 300 χλμ.

«Spyder»

Το «Spyder» είναι ένα ταχείας αντίδρασης κινητό σύστημα πυραύλων εδάφους – αέρος, μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, ικανό να προσβάλλει μεταξύ άλλων αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους Κρουζ. Παρέχει αεράμυνα για εγκαταστάσεις αλλα και άμυνα σε χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις που κινούνται σε πεδία μάχης. Η έκδοση Spyder-SR έχει μέγιστο ύψος αναχαίτισης τα 9 χιλιόμετρα ενώ το μέγιστο βεληνεκές αναχαίτισης είναι στα 15 χιλιόμετρα, ενώ το Spyder-MR έχει επιχειρησιακή ικανότητα 35 χιλιομέτρων και υψομετρική αναχαίτιση στα 16 χιλιόμετρα, λόγω του ότι οι πύραυλοι που φέρει είναι εξοπλισμένοι με προωθητήρες.

Η λογική πίσω από τον ελληνικό θόλο

Ο συνολικός σχεδιασμός – μεταξύ άλλων – κινείται στη λογική της ενίσχυσης, της αναβάθμισης ή της αντικατάστασης των συστημάτων αεράμυνας που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις ή δεν υποστηρίζονται πλέον.

Τα δύο ισραηλινά συστήματα θα προστεθούν στα αντιαεροπορικά συστήματα, στα ραντάρ και στα συστήματα εξουδετέρωσης απειλών που ήδη διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως για παράδειγμα οι MIM-104 Patriot PAC-3 ή τα μαχητικά Rafale, ενώ ο αμυντικός θόλος θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με τις φρεγάτες Belh@rra, τα υπερσύγχρονα F-35 αλλά και τα συστήματα που θα προκύψουν από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας.

Επιπλέον, στην ελληνική αντιαεροπορική και anti-drone «ομπρέλα» συμπεριλαμβάνεται το σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» που κατασκευάζει η ΕΑΒ και έχει με επιτυχία δοκιμαστεί στην Ερυθρά Θάλασσα, σύστημα το οποίο θα εμπεριέχεται στο πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν αρμόδιες πηγές, «κλειδί» στον ελληνικό θόλο θα αποτελέσει η διαλειτουργικότητα, δηλαδή η δυνατότητα ανταλλαγής επιχειρησιακών δεδομένων με ασφάλεια και σε πραγματικό χρόνο, ώστε όλα τα συστήματα να αξιοποιούνται έγκαιρα και με τον καλύτερο τρόπο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό