23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πότε ελέγξατε την πίεση των ελαστικών σας;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ποια φορά από τις τελευταίες που πήγατε σε ένα πρατήριο για να βάλετε βενζίνη ελέγξατε και την πίεση στα λάστιχα του αυτοκινήτου σας;
Πιθανόν να μην θυμάστε, οπότε καλό είναι να το κάνετε άμεσα και οπωσδήποτε πριν φύγετε για διακοπές. Στην τελευταία περίπτωση μην ξεχάσετε να αυξήσετε και την πίεσή τους, στα επίπεδα που ορίζει ο κατασκευαστής, μιας και κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθείτε φορτωμένοι.
Η σωστή πίεση στα λάστιχα του αυτοκινήτου σας εξασφαλίζει τη σωστή επαφή του πέλματός τους στην άσφαλτο και κατά συνέπεια την καλύτερη δυνατή πρόσφυσή τους και την αντίστοιχη οδική συμπεριφορά.
Αντίθετα η χαμηλή πίεση προκαλεί «μάγουλα» στα άκρα του ελαστικού επηρεάζοντας τόσο τα δυναμικά χαρακτηριστικά όσο και το φρενάρισμα, ενώ ταυτόχρονα φθείρει πρόωρα το πέλμα. Από την άλλη η υψηλή πίεση έχει σαν αποτέλεσμα ανομοιόμορφη φθορά του πέλματος, που αρνητικά όχι μόνο την οδική συμπεριφορά αλλά και τα επίπεδα άνεσης και θορύβου.

Επίσης η χαμηλή πίεση στα λάστιχα επιβαρύνει την κατανάλωση καυσίμου, κάτι που δεν είναι και ιδιαίτερα… έξυπνο. Ειδικά με τις τρέχουσες τιμές βενζίνης και πετρελαίου. 
Με τον τακτικό έλεγχο της πίεσης των ελαστικών εξασφαλίζεται και ο κανονικός κύκλος ζωής και αντικατάστασής τους ανάλογα με το διάστημα (περίπου στα  3-4 χρόνια), την κατάσταση και τα χιλιόμετρα που έχουν καλυφθεί (από 40 έως 50 χιλιάδες ευρώ).
Φυσικά τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης και ειδοποίησης απώλειας αέρα για τα λάστιχα, τις ενδείξεις των οποίων δεν πρέπει να αγνοούμε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό