24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πότε ανοίγει το Εξοικονομώ 2021 – Το ύψος των επιδοτήσεων, η διαδικασία υποβολής και τα δικαιολογητικά – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκκίνηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών «Εξοικονομώ 2021».

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο χρονικό ορόσημο που βάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής είναι στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση

Στο επόμενο δεκαήμερο, κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται να εκδοθεί και ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος όπου θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις επιδοτήσεις του «Εξοικονομώ 2021».

Ένα από τα ζητήματα που είχε επίσης να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου ήταν και οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η αύξηση κατά 15% των σχετικών δαπανών, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το συνολικό επιλέξιμο προς επιδότηση ύψος των εργασιών.

Παραμένει στα 28.000 ευρώ.

Οι δαπάνες

Με το «Εξοικονομώ 2021» επιχορηγούνται από 40% έως και 75% οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Συγκεκριμένα πρόκειται για εργασίες τεσσάρων κατηγοριών:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων

2. Τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης

3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης

4. Σύστημα Zεστού Nερού Xρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

5. Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 632 εκ. ευρώ. εκ των οποίων 100 εκ. ευρώ είναι ξεχωριστοί πόροι για οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

Το ύψος των επιδοτήσεων καθορίζεται από την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ για την αξιολόγηση των προτάσεων λαμβάνονται υπόψη το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, οι καιρικές συνθήκες ανά περιοχή, το εισόδημα, η παλαιότητα της κατασκευής κλπ.

Το ύψος των επιδοτήσεων ανά κατηγορία εισοδήματος Διαδικασία Υποβολής

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του Προγράμματος. Κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά.

Κατά την συμπλήρωση της αίτησης γίνεται η διενέργεια αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών ελέγχων επιλεξιμότητας, η καταχώρηση των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών, η λήψη των ενεργειακών στοιχείων του Α’ ΠΕΑ, η υποβολή της πρότασης με τα κόστη παρεμβάσεων και λοιπών δαπανών, και η αρχική δήλωση χρηματοδοτικού σχήματος.

Κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων, δίνεται το δικαίωμα ακύρωσης και επανυποβολής αίτησης. Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής αιτήσεων, δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης από τον αιτούντα.

Με την υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα γίνεται και η λήψη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου και υπολογίζεται αυτόματα η συνολική Βαθμολογία της αίτησης, βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης του Προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου, το δικαίωμα σε υποβληθείσα αίτηση στο Πρόγραμμα δεν μεταβιβάζεται (με εξαίρεση την περίπτωση αναγκαστικής μεταβίβασης ακινήτου λόγω αποβίωσης).

Δικαιολογητικά

Για την υποβολή αίτησης απαιτούνται τα κάτωθι:

1. Οικοδομική Άδεια ή/και άλλο αντίστοιχο/πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο (όπως υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών).

2. Λογαριασμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Εάν η διεύθυνση που αναγράφεται στα δικαιολογητικά που προσκομίζονται δεν ταυτίζεται με τη σημερινή διεύθυνση του ακινήτου, απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση βεβαίωσης από το οικείο ΟΤΑ από την οποία να προκύπτει η ταυτοποίηση του ακινήτου (στην περίπτωση διαμερίσματος ως μέρος αίτησης σε Πολυκατοικία η βεβαίωση ΟΤΑ είναι μία και ενιαία και υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο.

4. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) (στην περίπτωση διαμερίσματος ως μέρος αίτησης σε Πολυκατοικία το Α’ ΠΕΑ πολυκατοικίας υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο,

5. Φωτογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των τμημάτων και επιφανειών του ακινήτου στα οποία προτείνονται παρεμβάσεις. Υποβάλλονται ηλεκτρονικά κατ΄ελάχιστον πέντε ηλεκτρονικά αρχεία μορφής .jpeg

6. Σε περίπτωση που η κατοικία ενοικιάζεται, υποβάλλεται από τον αιτούντα (πλήρη κύριο/ επικαρπωτή) δήλωση συμμόρφωσης με τον κανονισμό De Minimis, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει,

7. Στην περίπτωση που ο υπόχρεος φορολογικής δήλωσης ή/και η σύζυγος είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, υποβάλλονται επιπρόσθετα:

Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας (CERTIFICATE OF TAX RESIDENCE), το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί, υπογραφεί και σφραγισθεί από την αρμόδια φορολογική αρχή της Κατοικίας του,Φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2020, που έχει υποβληθεί στη χώρα Φορολογικής Κατοικίας. Τα ανωτέρω α’ και β’ δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλονται συνοδευόμενα από επίσημη μετάφρασή τους στην Ελληνική Γλώσσα από αρμόδια αρχή.

8. Σε περίπτωση που νομίμως προκύπτει η μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 της εγκυκλίου ΔΕΑΦ Α 1138225 ΕΞ 2018 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς και δικαιολογητικά, κατά περίπτωση, για τη διαπίστωση από τον Φορέα Υλοποίησης ότι πληρούνται τα κριτήρια του προγράμματος. Η Υπεύθυνη Δήλωση πρέπει να φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του δηλούντος.

9. Σε περίπτωση πολυτεκνικής ιδιότητας, υποβάλλεται Πιστοποιητικό Πολυτεκνικής Ιδιότητας με ψηφιακή υπογραφή της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ). Το πιστοποιητικό θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης.

«Βρώμικος» πόλεμος με όπλο τους μετανάστες

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό