22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πόσο υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν την άνοδο του πληθωρισμού και τις αναζωπυρώσεις των κρουσμάτων του  κορωνοϊού που μετέτρεψαν για άλλη μια φορά την περιοχή σε εστία της πανδημίας.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχώρησε στις 117,5 μονάδες τον Νοέμβριο, από 118,6 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Ο δείκτης για τους καταναλωτές έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, αντανακλώντας την επιδείνωση των εκτιμήσεων των νοικοκυριών για τις παρελθούσες και μελλοντικές οικονομικές τους συνθήκες, τις προθέσεις τους να κάνουν μεγάλες αγορές και τις προσδοκίες τους για τη γενική οικονομική κατάσταση.

Το οικονομικό κλίμα στον βιομηχανικό κλάδο ήταν σε γενικές γραμμές σταθερό, ενώ βελτιώθηκε για τις υπηρεσίες.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανότατα ξεπέρασε  το 4% αυτόν τον μήνα, συμπιέζοντας το πορτοφόλι των νοικοκυριών. Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να θεωρεί ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι σε μεγάλο βαθμό μεταβατική, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ίζαμπελ Σνάμπελ δήλωσε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει μια αυξανόμενη απειλή ότι οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα.

Ο κορωνοϊός δεν βοηθάει μέσα σε όλα αυτά με το νέο κύμα της πανδημίας να «χτυπάει» την Ευρώπη την ώρα  που η νέα παραλλαγή του ιού Όμικρον ενδέχεται να εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τα γνωστά στελέχη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό