22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πόσο κοντά στη Γη θα περάσει ο αστεροειδής στις 18/1: H αναφορά στο σενάριο της ταινίας «Don’t Look Up» (s)

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο αστεροειδής 1994 PC1 πλησιάζει τη γη στις 18 Ιανουαρίου. Ο Γιώργος Βουγιατζής, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, μίλησε γι’ αυτό.

Ένας τεράστιος αστεροειδής, δύο φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από το Empire State Building, θα πλησιάσει τον πλανήτη μας στις 18 Ιανουαρίου.

Οι επιστήμονες ωστόσο είναι καθησυχαστικοί.

Ο μεγάλος διαστημικός βράχος με την ονομασία «7482 (1994 PC1)» κινείται με ταχύτητα 70.415 χιλιομέτρων την ώρα και δεν θα ξαναπλησιάσει τόσο τη Γη στον αιώνα αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν οι αστρονόμοι της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Είχε ανακαλυφθεί το 1994 και διαπιστώθηκε ότι συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 572 μέρες. Το 1933 είχε πλησιάσει περισσότερο τη Γη, σε απόσταση 1,1 εκατ. χλμ., ενώ δεν θα ξαναβρεθεί τόσο κοντά έως το 2105, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA και του Caltcech.

O Γιώργος Βουγιατζής, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, μίλησε στην ΕΡΤ για το θέμα αυτό: «Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί για κάτι τέτοιο. Ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε το παραμύθι με την κότα που νόμιζε ότι θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι της. Βέβαια οι αστεροειδείς είναι πράγματι ένας υπαρκτός κίνδυνος, για τον οποίο δεν ανησυχούμε σαν επιστημονική κοινότητα αλλά σίγουρα οφείλουμε να τους μελετήσουμε», τόνισε.

Όσον αφορά το πόσο κοντά θα περάσει από τη Γη τόνισε: «Οι αποστάσεις είναι σχετικές. Όταν μιλάμε για αστρονομικές κλίμακες πράγματι θα περάσει πολύ κοντά, αλλά όταν μιλάμε για αποστάσεις σαν αυτές που αναφερόμαστε πάνω στη Γη είναι πολύ μακριά. Συγκεκριμένα θα περάσει περίπου δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή κάπου πέντε φορές την απόσταση Γης – Σελήνης».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην ταινία του Netflix, «Don’t Look Up» στην οποία σύμφωνα με το σενάριο ένας κομήτης αναμένεται να πέσει στην Γη και να την καταστρέψει.

Ο καθηγητής απάντησε στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι να συμβεί στην πραγματικότητα κάτι αντίστοιχο με αυτό που αναφέρεται στην ταινία.

«Παρακολουθείτε το φαινόμενο. Βρίσκονται συνεχώς καινούργιοι αστεροειδείς, οι οποίοι όμως δεν εμφανίστηκαν τώρα ξαφνικά, υπήρχαν πάντα, απλά σήμερα πλέον τους βλέπουμε και τους παρακολουθούμε. Δεν φαίνεται προς το παρόν ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος για τα επόμενα 100 χρόνια αλλά σίγουρα το ενδεχόμενο να πέσει ένας μεγάλος αστεροειδής και να δημιουργήσει αρκετές καταστροφές στη Γη μπορεί να συμβεί και αυτό φαίνεται και από την προϊστορία της Γης, όπου ξέρουμε ότι έχουν συμβεί πολλά τέτοια γεγονότα, όπως η εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια», απάντησε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό