29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Πόσο κοντά είναι το Ισραήλ στη διάλυση της Χαμάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Προ των πυλών βρίσκεται το επόμενο στάδιο της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης προς εξουδετέρωση του τρομοκρατικού οικοδομήματος και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ποτέ μία νέα 7η Οκτωβρίου. 

Ο αρχικός αντικειμενικός στόχος της διάλυσης μεγάλου μέρους υποδομών, εξουδετέρωσης τρομοκρατών και ανάληψης του επιχειρησιακού ελέγχου στη βόρεια Γάζα δείχνει να έχει εκπληρωθεί και το Ισραήλ ετοιμάζεται να κυνηγήσει τη Χαμάς και τους ηγέτες της στα νότια, όπου και μαίνεται μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Το βόρειο μέτωπο την ίδια στιγμή παραμένει κλειστό και δεν διαφαίνεται, επί του παρόντος τουλάχιστον, πρόθεση του Ιράν να το ανοίξει, καθώς το θεοκρατικό καθεστώτος γνωρίζει ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι συντριπτική και έχει λάβει καθαρά το μήνυμα της δύναμης πυρός που έχουν συγκεντρώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Χεζμπολάχ αρκείται να κρατά «απασχολημένο» τον ισραηλινό στρατό στα βόρεια με επιθέσεις προσεκτικά μετρημένες για να μην επιφέρουν πολεμική απάντηση, και ο αποκαλούμενος «άξονας της αντίστασης» δεν ακολουθεί τη Χαμάς στο δρόμο της συνολικής κλιμάκωσης που εκείνη επιδίωξε.

Στις έξι εβδομάδες που μετρά η ισραηλινή επιχείρηση -πρώτα με σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς για την προετοιμασία του εδάφους και μετέπειτα με την χερσαία εισβολή- υπολογίζεται πως έχουν μετακινηθεί στη νότια Γάζα 1,8 εκατ. Παλαιστίνιοι από το σύνολο των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα, κατ’ επέκταση η στρατηγική στα νότια θα είναι σαφώς διαφορετική συγκριτικά με τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα, όπου και είχε στήσει το κέντρο διοίκησής της η Χαμάς. 

Δυνατότητα επιστροφής των αμάχων στη βόρεια Γάζα πρακτικά δεν υπάρχει, ούτε και θα κληθούν από τις ισραηλινές δυνάμεις να το πράξουν όταν αρχίσουν να επιχειρούν στα νότια. Το 40% των κτηρίων στη βόρεια Γάζα είναι κατεστραμμένο και η όποια λιγοστή ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει μόνο στο νότο μέσω του περάσματος της Ράφα. Τις επόμενες εβδομάδες οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίζουν στα βόρεια να ανατινάζουν σήραγγες στον τεράστιο λαβύρινθο των τούνελ της Χαμάς.

Στη νότια Γάζα δεν έχουν καταφύγει όμως μόνο οι άμαχοι, αλλά και τρομοκράτες και εκεί πιστεύεται ότι βρίσκονται επίσης κρυμμένοι κάτω από τα τούνελ ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ και ο στρατηγός του Μοχάμεντ Ντέιφ, «αρχιτέκτονες» της θηριωδίας κατά των Ισραηλινών αμάχων. Το Ισραήλ δεν θα βγει από τη Γάζα χωρίς να εξοντώσει τα πρόσωπα που ευθύνονται για την αιματοχυσία και τις απαγωγές των αμάχων που προσπαθεί να απελευθερώσει. 

Οι Σινουάρ και ο Ντέιφ, μεγάλωσαν στον προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Χαν Γιουνίς, την πόλη που τώρα φιλοξενεί αναρίθμητους κατοίκους της Γάζας εκτοπισμένους από τον βορρά. Ήδη το Τελ Αβίβ έχει ρίξει φυλλάδια ζητώντας από τους πολίτες να εγκαταλείψουν τέσσερις περιοχές ανατολικά της Χαν Γιουνίς,

Για τη συνολική στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ, τους στόχους στη νότια Γάζα αλλά και την επόμενη ημέρα, μίλησε ο Ισραηλινός υποστράτηγος εν αποστρατεία Ταμίρ Χαϊμάν, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), σε διαδικτυακή ενημέρωση προς διεθνή μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένου του Liberal, που διοργάνωσε στις 16 Νοεμβρίου η υπαγόμενη στο Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Διεύθυνση Εθνικής Δημόσιας Διπλωματίας.

Στόχευση του Ισραήλ στη νότια Γάζα είναι να εξουδετερώσει οπλισμό μεγάλου βεληνεκούς και να εξοντώσει τους κύριους υπαιτίους για την 7η Οκτωβρίου, Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντέιφ, καθώς και έτερα ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Οι τακτικές θα είναι διαφορετικές, οι εκκενώσεις τοπικής κλίμακας, ανά γειτονιά, και για περιορισμένες χρονικές περιόδους, επισήμανε ο Ταμίρ Χαϊμάν.

«Θα γίνουν επιχειρήσεις, δεν μπορώ να τις προσδιορίσω. […] Δεν θα κάνουμε μαζική εκκένωση όπως στο βορρά. Θα περιοριστούμε σε ορισμένες γειτονιές και θα ζητήσουμε από τους κατοίκους να φύγουν για ορισμένο χρονικό διάστημα», επισήμανε αρνούμενος για ευνόητους λόγους να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τις επικείμενες κινήσεις του ισραηλινού στρατού. 

Ο τρομοκρατικός στρατός της Χαμάς θεωρείται ότι έχει 20.000 άνδρες στη Γάζα χωρισμένους σε 24 τάγματα, 14 εξ αυτών με έδρα την Πόλη της Γάζας έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό διαλυθεί και τρομοκράτες δρουν μεμονωμένα. Από το νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα, κατά το Ισραήλ οι τρομοκράτες διέφυγαν παγιδεύοντας υπόγεια και σήραγγες. Ομάδες ανατολικότερα προς την Τζαμπαλίγια παραμένουν ενεργές και θα βρεθούν στο στόχαστρο. Η τρέχουσα χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Γάζα και την Πόλη της Γάζας σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου.

Ειδικά για το χώρο του Αλ Σίφα, ο υποστράτηγος Χαϊμάν επισήμανε πως υπήρξε το δίλημμα εάν ο στρατός θα πρέπει να ρισκάρει ζωές ανδρών του για να φέρει επιπλέον στοιχεία και φωτογραφίες. Πρόκειται για ζήτημα κινδύνου-οφέλους και το ρίσκο θα πρέπει να ληφθεί για την επίτευξη της αποστολής, και όχι για εικόνες των τούνελ, θεωρεί.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Γάζας, ο Ταμίρ Χαϊμάν διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του Ισραήλ δεν είναι η κατοχή. «Δεν σκοπεύουμε να καταλάβουμε τη Λωρίδα [της Γάζας] την επομένη του πολέμου. Δεν θα υπάρξουν στρατιώτες, ούτε έποικοι, τίποτα τέτοιο δεν σχεδιάζεται. Το αντίθετο -όλοι μιλούν για την ημέρα που θα αποσυρθούμε από τη Γάζα» ανέφερε για να προσθέσει ότι τα σύνορα με τη Γάζα θα παραμείνουν ερμητικά κλειστά, δεν θα υπάρχει καμία σύνδεση.

Μετά τη λήξη των επιχειρήσεων, ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση των μετριοπαθών παλαιστινιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της Φατάχ και της Παλαιστινιακής Αρχής που δεν θα βρίσκονται πλέον υπό το ζυγό της Χαμάς και μία διεθνής ομάδα κρούσης που θα σταθμεύει στο Σινά της Αιγύπτου, όπου και θα συγκεντρώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια. Στην ανοικοδόμηση -η οποία θα σηματοδοτεί την τέταρτη φάση των συνολικών σχεδιασμών- το Ισραήλ δεν θα έχει ενεργή εμπλοκή. Διεθνείς δωρητές και αιγυπτιακοί οργανισμοί θα επιβλέπουν την προσπάθεια υπό την προϋπόθεση της εξουδετέρωσης της Χαμάς.

Αναφορικά με την κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο, ο υποστράτηγος Ταμίρ Χαϊμάν επισήμανε πως «προς απογοήτευση της Χαμάς» η Χεζμπολάχ δεν εντάχθηκε στην επίθεση της 7ης Νοεμβρίου, το Ιράν ήταν «αρκετά ευφυές» να μην το πράξει και οι υπολογισμοί της τρομοκρατικής οργάνωσης για το βόρειο μέτωπο λανθασμένοι.

Η Χεζμπολάχ κρατά τις επιθέσεις της κάτω από το όριο που θα πυροδοτούσαν έναν πόλεμο, ανέφερε υπογραμμίζοντας και το μήνυμα αποτροπής που στέλνει η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι σήμερα η Χεζμπολάχ έχει χάσει 76 άνδρες, και το Ισραήλ επτά στρατιώτες. Είναι μία λεπτή ισορροπία εκείνη στο βορρά, επισήμανε προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ είθισται να επιδιώκει ισάριθμες απώλειες για τις δύο πλευρές. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό