29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των νέων logistics τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα 30 εκατ. ευρώ έφτασαν οι επενδύσεις στο τομέα των logistics τους πρώτους μήνες του 2024, με το όγκο των συναλλαγών να είναι αυξημένος κατά 20%.

Εντός του χρόνου αναμένεται να τοποθετηθούν στην αγορά περίπου 250.000 τ.μ. νέων κτιρίων logistics, ενώ τα επόμενα χρόνια ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 300-400 χιλ. τ.μ. ετησίως. Αυτή η ανάπτυξη έρχεται εν μέσω υψηλής ζήτησης για σύγχρονα logistics και εξαιρετικά μειωμένου αποθέματος που εκτοξεύει τις τιμές των ενοικίων στα ύψη.

Στο διάστημα αυτό, οι πιο σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν την εξαγορά από την Streem Global, μιας αποθήκης logistics στη ΒΙΠΕ Σίνδου σε οικόπεδο 60.000 τ.μ., κοντά στο Καλοχώρι. Το σημείο είναι σε στρατηγική θέση, καθώς βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και 12 χλμ. από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Βασικό πλεονέκτημά της αποτελεί η ύπαρξη σιδηροδρομικής υποδομής εντός της εγκατάστασης, που συνδέεται με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και μπορεί να υποστηρίξει τη μεταφορά φορτίων, με χρήση τρένου, προς την κεντρική Ευρώπη.

Μια ακόμη συναλλαγή που ξεχώρισε ήταν η απόκτηση logistics 10 χιλ. τ.μ. στο Κορωπί από την Bennet Pharmaceuticals. Μάλιστα, το διάστημα αυτό οι συναλλαγές που έγιναν στον εν λόγω τομέα αφορούσαν στην πλειοψηφία τους ιδιοκτήτες μικρότερου μεγέθους, οι οποίοι κατέχουν κατά κύριο λόγο εταιρείες διανομής ή παραγωγής.

Ο κύριος όγκος των νέων κατασκευών εντοπίζεται στη Δυτική Αττική, με σαφή προτίμηση στον Ασπρόπυργο. Σχεδόν όλες οι νέες κατασκευές αφορούν «πράσινες» αποθήκες, οι οποίες είναι πιστοποιημένες με LEED. Η κύρια ζήτηση των μισθωτών είναι κυρίως από πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες αναζητούν κυρίως αποθήκες μεταξύ 25-40 χιλ. τ.μ. Την ώρα που το τελευταίο διάστημα η μικρή διαθεσιμότητα νέων χώρων ανεβάζει σημαντικά τα μισθώματα.

Συγκεκριμένα, στη Μάνδρα, στη Μαγούλα, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, που έχουν ιστορικά υψηλή συγκέντρωση βιομηχανικών χρήσεων, τα logistics που είναι πιστοποιημένα με ESG έχουν επιτύχει υψηλότερα ενοίκια, της τάξεως των 5,50 ευρώ/τ.μ., με τις αποδόσεις τους να φτάνουν στο 7%.

Χαμηλότερες τιμές ενοικίασης εμφανίζει η ΒΙ.ΠΕ Σίνδου με 3,08 ευρώ/τ.μ./μήνα, τα Οινόφυτα με 2,74 ευρώ/τ.μ./μήνα και τέλος το Καλοχώρι με 2,70 ευρώ/τ.μ./μήνα. Οι μισθώσεις μάλιστα πάνω από 4,0 ευρώ/τ.μ./μήνα αφορούν αποκλειστικά σε ακίνητα πολύ καλών προδιαγραφών, όπου προβλέπεται ότι η αξία τους θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η ανάπτυξη αυτή που σημειώνεται στον εν λόγω τομέα φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα μιας σειράς σημαντικών παραγόντων. Συγκεκριμένα, οι εξαμηνιαίες οικονομικές προοπτικές του ΟΟΣΑ βλέπουν την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 2% το 2024 και κατά 2,5% το 2025, τροφοδοτούμενη από την αύξηση της απασχόλησης, τους πραγματικούς μισθούς και την ισχυρή τουριστική δραστηριότητα, που ενισχύουν την κατανάλωση.

Ακόμη, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ανθεκτικότητας των τραπεζών αναμένεται να στηρίξουν τις επενδύσεις παρά τις σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί, με στόχο το 2,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής επιπλέον τον Φεβρουάριο του 2024 παρουσίασε ετήσια αύξηση 1,6% σε ετήσια βάση. Η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθε σε 12,3 δισ. ευρώ, έναντι 13,85 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με τα την ελληνική στατιστική αρχή ΕΛΣΤΑΤ. Ο δείκτης S&P Global Greece Manufacturing PMI αυξήθηκε στο 56,9 τον Μάρτιο του 2024 από 55,7 τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας την ταχύτερη βελτίωση στον κλάδο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό