15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πόσο άλλαξε η εργασιακή κουλτούρα στην Ιαπωνία τα τελευταία 100 χρόνια [Video]

Ειδήσεις Ελλάδα

Το «100 Years of Work in Japan» του SmartHR είναι ένα anime από τον pixel artist Motocross Saito που παρουσιάζει την εξέλιξη της εργασιακής κουλτούρας στην Ιαπωνία τα τελευταία 100 χρόνια.

Το  ξεκινά με τον «salaryman» στη δεκαετία του 1920 και εν συνεχεία συνεχίζει με κάθε δεκαετία για να δείξει αφενός πώς έχει αλλάξει ο τρόπος εργασίας, και αφετέρου πώς έχει διαμορφωθεί ο κόσμος γύρω από τους ανθρώπους. Σε αυτήν τη εποχή ήταν σχετικά ασυνήθιστο για μια γυναίκα (είτε ελεύθερη, είτε παντρεμένη) να εργάζεται εκτός σπιτιού.

Περνώντας στη δεκαετία του 1940 και ειδικά μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι στολές της Αυτοκρατορίας αντικαταστάθηκαν από τα κλασικά επαγγελματικά κοστούμια και ξεκινά η περίοδος της μεγάλης ανάπτυξης για τη χώρα. Η ισορροπία ήρθε την επόμενη δεκαετία και παρατηρούμε πως πραγματοποιούν πράξεις σε άβακα, ενώ υπάρχει ηλεκτρικός ανεμιστήρας και τηλέφωνο με καντράν.

Τα πρώτα σημάδια ευημερίας έρχονται τη δεκαετία του 1960, όπου βλέπουμε το πρώτο bullet train, ενώ το 1970 παρατηρούμε πολλούς εργαζόμενους στριμωγμένους σε τρένα και αρκετούς από αυτούς να δουλεύουν εξοντωτικές υπερωρίες μέχρι αργά το βράδυ.

Στα ‘80s εισάγονται “δυτικές” συνήθειες, όπως οι Παρασκευές μετά τη δουλειά για κοινωνικοποίηση και χαλάρωση, ενώ στα ‘90s έχει εδραιωθεί η παρουσία γυναικών στην επαγγελματική ζωή της χώρας και φυσικά εμφανίζονται τα κινητά τηλέφωνα. Σταδιακά η έκρηξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέους τρόπους εργασίας (π.χ. με laptop σε καφέ) μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή εποχή της τηλεργασίας.

Είναι ένα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον που αξίζει τον χρόνο σας. Στο τέλος θέτει και το ερώτημα για τις αλλαγές που θα έρθουν στον εργασιακό χώρο τα επόμενα 100 χρόνια.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό