26.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Πόσες θερμίδες καίμε κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης

Ειδήσεις Ελλάδα

Η απόκτηση μωρού είναι ενεργειακά πολύ πιο κοστοβόρα από ό,τι πιστεύεται συνήθως, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, η δημιουργία και η μεταφορά ενός μικρού ανθρώπου απαιτεί 49.753 διατροφικές θερμίδες – το ισοδύναμο με 164 ζαχαρωτά Snickers, είπε ο Δρ Ντάστιν Μάρσαλ, που συμμετέχει στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου στο περιοδικό Science.

Για τη μετα-ανάλυση, ο Μάρσαλ, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, και μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησαν δεδομένα από χιλιάδες υπάρχοντα επιστημονικά άρθρα για να εξετάσουν το ενεργειακό κόστος πολλών ειδών, όχι μόνο του ανθρώπου.

«Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς αντιλαμβάνονται ή έχουν βιώσει τις υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις που προκύπτουν από την κύηση ενός μωρού, η δουλειά μας αποδίδει σαφείς τιμές σε αυτά τα κόστη σε ένα ευρύ φάσμα ειδών – από έντομα και σαύρες έως ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Samuel Ginther, μεταδιδακτορικός ερευνητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Monash, μιλώντας στο CNN.

«Διαπιστώσαμε ότι η συνολική ενέργεια που χρειάζεται για την αναπαραγωγή είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως».

Ο κύριος όγκος της πρόσθετης ενέργειας που χρειάζεται μια έγκυος γυναίκα συσσωρεύεται για την ανάπτυξη και τη μεταφορά του εμβρύου, πρόσθεσε ο Ginther.

«Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που δίνουν τα θηλαστικά στην αναπαραγωγή μεταβάλλεται σε μεταβολική θερμότητα, όμως, μόνο το 10% καταλήγει στο πραγματικό μωρό», είπε ο Μάρσαλ. «Όταν συνυπολογίζονται τόσο η γαλουχία όσο και τα μεταβολικά φορτία, το ίδιο το μωρό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1/20 της συνολικής αναπαραγωγικής επένδυσης».

Η έρευνα θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στις αντιλήψεις για τις ανάγκες της εγκυμοσύνης, δήλωσε η Δρ. Eve Feinberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο. Δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Νομίζω ότι αυτή η μελέτη είναι πρωτοποριακή», είπε. «Οποιαδήποτε εργαζόμενη έγκυος γυναίκα θα μπορούσε να σας πει το τεράστιο επίπεδο εξάντλησης όταν είστε έγκυος… και πώς καταναλώνει τη ζωή σας».

Πώς να αναλύσετε θερμιδικά αυτό που χρειάζεστε

Οι πρόσθετες ανάγκες σε θερμίδες δεν ήταν ίσες σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – χρειάζεσαι λιγότερες νωρίς και πολύ περισσότερες όσο περνάει ο καιρός, είπε ο Μάρσαλ.

Μόλις φτάσετε στο δεύτερο τρίμηνο, χρειάζεστε περίπου 350 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, ενώ χρειάζεστε 450 περισσότερες θερμίδες καθημερινά το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε η διαιτολόγος Natalie Mokari από το Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.

Εάν θηλάζετε μετά τη γέννηση του μωρού, θα χρειαστεί να προσθέσετε 450 έως 500 περισσότερες θερμίδες στη διατροφή σας πριν την εγκυμοσύνη, πρόσθεσε.

Μπορείτε να το σκεφτείτε ως ένα επιπλέον ουσιαστικό σνακ ή ένα μίνι γεύμα στην ημέρα σας γύρω στο δεύτερο τρίμηνο, είπε ο Mokari. Και μέχρι το τρίτο τρίμηνο και το θηλασμό, οι πρόσθετες θερμίδες ισοδυναμούν με ένα γεύμα.

«Το σώμα σου είναι σε υπερένταση. Ο μεταβολισμός σας δουλεύει σκληρά για να δημιουργήσει έναν άλλο άνθρωπο», είπε. «Αυτό είναι αρκετά δύσκολο».

Τι μπορείτε να φάτε

Το πώς τρώτε θα εξαρτηθεί από την εγκυμοσύνη σας, είπε ο Mokari.

Συνιστά να προσπαθείτε να τρώτε κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες ή να προσθέτετε μικρότερα σνακ κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν αυτό λειτουργεί καλύτερα για τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας, είπε.

«Δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα τρία τυπικά γεύματα με μερικά σνακ ενδιάμεσα, γιατί μερικές φορές δεν μπορείτε να το χειριστείτε αυτό στην εγκυμοσύνη εάν έχετε ναυτία ή κάτι τέτοιο», είπε ο Mokari.

Ο Mokari τόνισε τη σημασία των υδατανθράκων για την ενέργεια, τις πρωτεΐνες και το υγιές λίπος – «αυτά τα υψηλής ποιότητας λίπη που θα προάγουν την καλή υγεία του εγκεφάλου για το μωρό».

Τι είναι ένα υγιές λίπος; Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το λάδι αβοκάντο, το φυστικοβούτυρο και το βούτυρο αμυγδάλου είναι όλα εξαιρετικά παραδείγματα, είπε ο Mokari.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά μπορούν επίσης να παρέχουν αυτό το λίπος μαζί με άλλες βιταμίνες και τα αυγά μπορούν να είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και λίπους, πρόσθεσε.

«Θέλετε πραγματικά η ενέργειά σας να προέρχεται από καλά, ολόκληρα τρόφιμα», πρόσθεσε ο Feinberg.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό