13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πόσες δόσεις θα χρειαστούν για πλήρη προστασία από τον Co;

Ειδήσεις Ελλάδα

Πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊού θεωρείται ένας άνθρωπος που έχει λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου, ή τη μία δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Ακολούθησαν όμως τα δεδομένα ότι η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου κι έτσι ήρθε το Ισραήλ να αλλάξει τον ορισμό του πλήρως εμβολιασμένου ατόμου χορηγώντας μία τρίτη ενισχυτική δόση σε όλο τον πληθυσμό του που είναι επιλέξιμος για εμβολιασμό, δηλαδή σε οποιονδήποτε άνω των 12 ετών που εμβολιάστηκε πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες.

Τα νέα δεδομένα και η κίνηση του Ισραήλ άνοιξαν πολλές συζητήσεις στις υπόλοιπες χώρες που παλεύουν για το τείχος ανοσίας.  Τελικά πόσες δόσεις χρειάζονται για να εμβολιαστούμε πλήρως κατά του Co-19; Αναρωτιέται το Bloomberg για να απαντήσει πως όπως πολλά πράγματα σε αυτήν την πανδημία, η απάντηση δεν είναι απλή.

Ο πλήρης εμβολιασμός θα μπορούσε να απαιτήσει μία, δύο ή και τρεις δόσεις, ανάλογα με το πού βρίσκεται κανείς στον κόσμο, ποιο εμβόλιο έχει κάνει και εάν είχε ήδη νοσήσει από τον ιό.

Η απόφαση αρκετών χωρών να προχωρήσουν στην χορήγηση τρίτης δόσης έρχεται ωστόσο σε αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος έχει επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η πρακτική. Ο ΠΟΥ έχει ζητήσει μορατόριουμ στις ενισχυτικές δόσεις και να δοθούν τυχόν εφεδρικές δόσεις σε λιγότερο εμβολιασμένες χώρες.

Όπως τονίζει, η αποτυχία των πλούσιων χωρών στη δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων τροφοδοτεί εξάρσεις του κορωνοϊού παγκοσμίως επιμηκύνοντας την πανδημία.

Η Ευρώπη έχει υιοθετήσει μια πιο λεπτή προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Οι βρετανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές υγείας έχουν δηλώσει ότι πρέπει οι πρόσθετες δόσεις πρέπει να αφορούν εκείνους που τις χρειάζονται περισσότερο-ασθενείς με καρκίνο και μεταμοσχευμένα όργανα, για παράδειγμα, καθώς και για τους πολύ ηλικιωμένους και ευάλωτους. Παράλληλα τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο να προσελκυστούν περισσότεροι άνθρωποι για να εμβολιαστούν, αντί να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις σε υγιείς ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει τα εμβόλια τους.

Στη χώρα μας, όπως έχει ανακοινωθεί, η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του Co-19 θα ξεκινήσει με τους ανοσοκατεσταλμένους. Αφορά 285.000 πολίτες και η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό