19.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πόσα απίδια βάζει ο σάκος;

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που αστοχούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στις προβλέψεις τους για τις εκλογικές αναμετρήσεις. Όμως, η απόκλιση των εκτιμήσεών τους από τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου ίσως ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ή, αν θέλετε, η πραγματικά εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος διόγκωσε την αστοχία των δημοσκόπων.

Οι ίδιοι έσπευσαν να δεχθούν ότι οι μετρήσεις τους βρέθηκαν… εκτός τόπου και χρόνου, ενώ έκαναν και την αυτοκριτική τους, αναζητώντας κάθε πιθανό λάθος σε φόρμουλες, πολιτικές σταθμίσεις, αναγωγές ή άλλες στατιστικού τύπου μετρήσεις.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Όσα όμως ακούστηκαν από τους δημοσκόπους περί πολιτικού μπούλινγκ, που τους υποχρέωσε σε λάθος αξιολογήσεις, μάλλον στερούνται λογικής. Είναι υπερβολικό, άδικο, άστοχο, παραπλανητικό να χρεώνουν στα πολιτικά κόμματα τις… αρρυθμίες τους. Η τελική ευθύνη για τα όσα ανακοινώνουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι αποκλειστικά δική τους, ανεξαρτήτως ισορροπιών, εξαρτήσεων ή πιέσεων.

Πολύ δε περισσότερο, αδικαιολόγητοι είναι οι ισχυρισμοί ότι υπήρξαν και μετρήσεις που αποτύπωναν σε όλη της την έκταση την απόσταση μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, ωστόσο για διάφορους… λόγους δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

Παρ’ όλα αυτά… περασμένα ξεχασμένα. Ας δούμε τώρα «πόσα απίδια βάζει ο σάκος» των δημοσκόπων. Σε έναν μήνα έρχονται οι επαναληπτικές εκλογές και όλοι μας αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό