16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία – Κρεμλίνο: Οι όροι της Μόσχας για να σταματήσει η «στρατιωτική δράση»

Ειδήσεις Ελλάδα

Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο πριν ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών.

Πρόκειται για την πιο σαφή ρωσική δήλωση μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία, προκειμένου να σταματήσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Για το θέμα της ουδετερότητας, είπε: «Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο σύνταγμα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία. «Ολοκληρώνουμε την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι η Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα ανοίξει πυρ», είπε.

«Έχουμε επίσης μιλήσει για το πώς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Και Αυτό είναι όλο. Θα σταματήσει σε μια στιγμή», είπε ο Πεσκόφ στο Reuters.

Η περιγραφή των αιτημάτων της Ρωσίας ήρθε καθώς αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία ετοιμάζονταν να συναντηθούν για έναν τρίτο γύρο συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, μια εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και έχει προκαλέσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις 

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων θα αρχίσουν στις 16:00 τοπική ώρα στη Λευκορωσία και ώρα Ελλάδας, ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαίλο Ποντολιάκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους, η έξοδος τους από εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα, με τις πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη, σχετικά με παραβιάσεις τοπικών καταπαύσεων του πυρός.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από τη 12η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό