24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πωλήθηκε ο αρχικός κώδικας του web για 5,4 εκατ. δολάρια

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο αρχικός πηγαίος κώδικας (source code) για τον Παγκόσμιο Ιστό πωλήθηκε ως NFT (non fungible token) από τον Σερ Τιμ Μπέρνερς Λη, αντί 5,4 εκατ. δολαρίων.

Τα NFT είναι πιστοποιητικά ιδιοκτησίας για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, που συχνά δεν έχουν «φυσική» εκπροσώπηση. Δεν περιλαμβάνουν απαραιτήτως έλεγχο πνευματικών δικαιωμάτων, και οι επικριτές τους λένε ότι είναι στην ουσία σκευωρίες για εύκολο πλουτισμό που είναι και κακές για το περιβάλλον.

Ο Σερ Τιμ Μπέρνερς Λη, δημιουργός του World Wide Web, πούλησε το NFT σε αγοραστή που δεν ταυτοποιήθηκε, μέσω του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s. Για μεγάλο μέρος της ημέρας η υψηλότερη προσφορά ήταν στα 3,5 εκατ. δολάρια, μα στα τελευταία 15 λεπτά ήρθε καταιγισμός προσφορών.

Η δημοπρασία άρχισε στις 23 Ιουνίου, με πρώτη προσφορά στα 1.000 δολάρια. Τα έσοδα θα πάνε σε σκοπούς και κατευθύνσεις που θα επιλέξουν ο Σερ Τιμ και η σύζυγός του, ανέφερε ο Sotheby’s.

Όπως γράφει το BBC, τέσσερα διαφορετικά αντικείμενα πωλήθηκαν ως τμήματα ενός μεμονωμένου NFT: Time-stamped αρχεία του κώδικα, ένα animated βίντεο όπου παρουσιάζεται η συγγραφή του κώδικα, μια επιστολή από τον Σερ Τιμ και ένα ψηφιακό πόστερ του κώδικα, που δημιούργησε ο ίδιος.

Η πώληση ξεπέρασε τα 2,9 εκατ. δολάρια που δαπανήθηκαν για το πρώτο tweet του ιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, μα δεν έπιασε το ρεκόρ των NFT, που ήταν 69 εκατ. δολάρια για ένα έργο ψηφιακής τέχνης του καλλιτέχνη Beeple.

Ο Σερ Τιμ είχε δημιουργήσει τον Παγκόσμιο Ιστό το 1989, συνδέοντας διαφορετικά κομμάτια πληροφοριών στο πρώιμο Ίντερνετ μέσω hyperlinks. Δημιούργησε τον πρώτο web browser και server, και αρνήθηκε να πατεντάρει την εφεύρεσή του. Το 1993 το Cern, για το οποίο εργαζόταν, «άνοιξε» την τεχνολογία στο κοινό, εγκαταλείποντας τα δικαιώματά του.

Όπως υπογράμμισε στον Guardian ο Σερ Τιμ όταν ανακοινώθηκε η δημοπρασία, «οι κώδικες- πυρήνες και τα πρωτόκολλα στο Web είναι ελεύθερα, όπως ήταν πάντα. Δεν πουλάω το Web, δεν χρειάζεται να πληρώσετε για να ακολουθείτε links. Δεν πουλάω καν τον κώδικα. Πουλάω μια εικόνα που έφτιαξα, με ένα πρόγραμμα Python που έγραψα ο ίδιος, για το πώς θα έμοιαζε ο κώδικας αν τον κρεμούσες στον τοίχο, και την υπέγραψα».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό