22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πυρ ομαδόν κατά της Αττικής Οδού από την κυβέρνηση – Μηνύσεις από οδηγούς που εγκλωβίστηκαν

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η Αττική Οδός δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που μας είχε υποσχεθεί», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Νέα επίθεση στη διοίκηση της Αττικής Οδού για το φιάσκο με τους εγκλωβισμένους οδηγούς από την κακοκαιρία «Ελπίς» εξαπέλυσαν το βράδυ της Τρίτης αρκετά κυβερνητικά στελέχη, λίγο πριν την αυριανή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία και στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Στα… σημερινά, Άκης Σκέρτσος, Γιάννης Οικονόμου, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Καραμανλής και Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησαν συγγνώμη για άλλη μία φορά από τους πολίτες και επανέλαβαν ότι θα αποδοθούν ευθύνες. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μάλιστα κάλεσε τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν να κινηθούν νομικά κατά της Αττικής Οδού.

Παράλληλα, αργά το απόγευμα της Τρίτης ήρθε και η πρώτη παραίτηση για το τεράστιο φιάσκο, καθώς παραιτήθηκε ο Βασίλειος Χαλκιάς, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί για την Αττική Οδό, καθώς ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι τα 2.000 ευρώ που θα λάβουν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί δεν είναι… εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι εμπλεκόμενοι μπορούν να κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας. Κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται καθώς δικηγορικά γραφεία της Αθήνας δέχονται σωρηδόν προσφυγές πολιτών κατά της Αττικής Οδού. Όπως καταγγέλλει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας αλλά και έγκυες που δεν είχαν ούτε καν νερό να πιούν, γεγονός που φέρει την εταιρεία αντιμέτωπη όχι μόνο με αστικές, αλλά και με ποινικές ευθύνες.

Θεοδωρικάκος: Οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν να κινηθούν νομικά κατά της Αττικής Οδού

«Σε αυτή την κυβέρνηση δεν αρέσει να ωραιοποιεί την κατάσταση, αλλά να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, «οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό», σημειώνοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω του οποίου διαμορφώθηκε μια κατάσταση σε όλο τον νομό Αττικής, είναι ότι έκλεισε η Αττική Οδός. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να την κρατήσει ανοιχτή, και μάλιστα με έναν τρόπο ασύντακτο».

Ο Τ. Θεοδωρικάκος είπε πως η εταιρεία άφησε οχήματα και φορτηγά να μπαίνουν και να πληρώνουν διόδια για ώρες αφού είχε εντοπιστεί το πρόβλημα και μετά έγινε ό,τι έγινε. Ο κ. Θεοδωρικάκος μάλιστα έκανε λόγο για ανικανότητα και αδυναμία πρόβλεψης από την Αττική Οδό.

Τέλος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αρνούμενος πως υπήρξε καθυστέρηση στην κινητοποίηση των Αρχών, εξήγησε ότι «αμέσως μόλις έγινε το κλείσιμο του δρόμου, στις 15:00, έγινε άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και στη συνέχεια έγινε χρήση του Στρατού, λόγω της κατάστασης», τονίζοντας πως «χρησιμοποιήσαμε ακόμη και την ΕΚΑΜ, ό,τι καλύτερο έχει η Αστυνομία».

Οικονόμου: «Θα αναζητηθούν ευθύνες και θα δοθούν εξηγήσεις για όλα»

«Ειλικρινή συγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν και από όσους εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται», ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με δηλώσεις του το απόγευμα της Τρίτης, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της σφοδρής κακοκαιρία.

Ο κ.Οικονόμου μιλώντας στον τ/σ Mega, ανέφερε ότι η ταλαιπωρία που υπέστη ο κόσμος, «μας πληγώνει και μας προσβάλει όλους» ενώ αναφέρθηκε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν.

Τέλος, χαρακτήρισε δίκαιη την αγανάκτηση του κόσμου και είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δυσκολία να αναλαμβάνει και να αποδίδει ευθύνες» ενώ προσέθεσε ότι «δεν υπήρχε πρόγνωση για τέτοιας έντασης και σφοδρότητας φαινόμενα», μια φράση που προκάλεσε την αντίδραση του Θοδωρή Κολυδά.

Σκέρτσος: Όποιος δεν κάνει τη δουλειά του αναλαμβάνει την ευθύνη

«Σε αυτή την κρίση είδαμε όντως εικόνες που μας πλήγωσαν», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σχετικά με τα προβλήματα που προκάλεσε η «κακοκαιρία Ελπίδα».

Ο κ. Σκέρτσος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του δε δίστασε να υπογραμμίσει ότι «όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του αναλαμβάνει την ευθύνη», αφήνοντας ανοιχτό ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο καταλογισμού ευθυνών, αν και δε θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Oφείλουμε ένα μεγάλο συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, οφείλουμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους 7.500 που βοήθησαν» δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι από τις 220.000 διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ο αριθμός έχει μειωθεί στις 20.000, που μέχρι αργά το βράδυ θα γίνουν 5.000, ενώ διαβεβαίωσε ότι μέχρι το πρωί θα έχουν όλοι ρεύμα.

Σχετικά με τα μεγάλα λάθη που αναγνώρισε ότι έγιναν, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας «δεν υπήρχε ουσιαστικά στην Ελλάδα» πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ότι «δεν μπορούμε να φτάσουμε ξαφνικά από το 0 στο 10». Όπως είπε ο Υπουργός Επικρατείας, «αυτή η στιγμή δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών», αλλά συμπλήρωσε με νόημα ότι «δεν είναι και ώρα συγκάλυψης», ενώ παραδέχθηκε ότι ο «μηχανισμός χρειάζεται βελτίωση, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια».

Καραμανλής: «Θα αποδοθούν ευθύνες»

Συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για την ταλαιπωρία που έζησαν στην Αττική Οδό χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί ζήτησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

«Να τονίσω ότι εκ μέρους της κυβέρνησης ζητήσαμε συγγνώμη απ’ όσους ταλαιπωρήθηκαν», τόνισε αρχικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και επέρριψε τις ευθύνες στην Αττική Οδό: Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τα πάντα. Είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις απ’ όλους τους παραχωρησιούχους ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ζήσουμε αυτές τις εικόνες ντροπής, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Ο παραχωρησιούχος έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρησης του δρόμου. Δεν έγιναν αυτά που έπρεπε.

Στυλιανίδης: Ευθύνη της Περιφέρειας οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας

Τέλος, τον περιφερειάρχη Αττικής… έδειξε για τα προβλήματα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας ο υπουργός Κλιματικής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σε ερώτηση για το χάος που επικράτησε σε δρόμους της πρωτεύουσας όπως η Κατεχάκη απάντησε ότι «για τους κεντρικούς άξονες την ευθύνη έχει η περιφέρεια η οποία δεν μπορεσε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό»

Σχετικά με τις εικόνες ντροπής στην Αττική Οδό ανέφερε ότι το ποιοι εισέρχονται είναι ευθύνη της εταιρείας σε συνεννόηση με την Τροχαία.

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για παθογένειες του συστήματος διαχείρισης κρίσεων, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να ξαναδούμε και τις συμβάσεις για τις παραχωρήσεις οδών. «Το σύστημα πρέπει να βελτιωθεί με αξιοποίηση της τεχνολογίας, τώρα δεν έχουμε όλα τα μέσα», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο .

Ραγδαίες εξελίξεις: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Οδού

Εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό: Πότε θα αποζημιωθούν οι οδηγοί – Τι απαντά η εταιρεία

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό