20.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία μετά τις 7-8 Ιουλίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας μετά τις 7-8 Ιουλίου, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του  Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Σότσι.

«Τα όπλα αυτά θα είναι έτοιμα στις 7-8 Ιουλίου, είπε ο Πούτιν. «Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, όλα είναι καλά» πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου στη Μόσχα.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα και το Μινσκ συμφώνησαν να αναπτύξουν τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Όπως εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος, ο λόγος για ένα τέτοιο βήμα ήταν η δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία. Υποστήριξε ότι αυτό δεν παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις, αφού η Ρωσία «κάνει αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες».

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν να επιλύσουν κάποια ζητήματα σε αυτόν τον τομέα, αλλά «δεν υπάρχει πρόβλημα». Είπε επίσης ότι η Μόσχα και το Μινσκ σκοπεύουν να σκεφτούν ένα κοινό σχέδιο δράσης λόγω της εξωτερικής πίεσης, στο οποίο ενδέχεται να ενταχθούν στο μέλλον και άλλες χώρες του μετα-σοβιετικού χώρου. «Δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις μας και στους εαυτούς μας. Εάν αναπτύξουμε ένα τέτοιο σχέδιο δράσης, τότε οι εταίροι μας θα ενταχθούν σίγουρα, είμαι σίγουρος – τόσο το Καζακστάν όσο και το Ουζμπεκιστάν. Θα δημιουργήσουμε ελκυστικές συνθήκες», τόνισε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας έχουν ήδη εφοδιαστεί με το πυραυλικό σύστημα Iskander-M, που μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά όπλα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό