24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πυρά Ερντογάν κατά Ελλάδας από τον ΟΗΕ: «Μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων» – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Πυρά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο αυτή τη φορά το προσφυγικό ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αφού ανέφερε ότι «το όραμα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η ειρήνη», επιτέθηκε στην Ελλάδα, χωρίς ο ίδιος να αναγνωρίζει τις όποιες ευθύνες του στην προσφυγική κρίση.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν δίστασε να παρουσιάσει ενώπιων όσων παρακολουθούσαν την ομιλία μια φωτογραφία προσφυγόπουλου το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο.

Μητσοτάκης: Συναντήσεις με αντιπροσωπείες αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη

«Βλέπουμε ότι τα pushbacks μεταναστών από την Ελλάδα αυξάνονται. Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων, ενώ εμείς εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε τα πτώματα των νέων μωρών όπως Aylan να ξεβραστούν στις ακτές» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Την περασμένη εβδομάδα, ένα μωρό, ο Asim -ηλικίας μόλις 9 εβδομάδων- και ο 4χρονος Abdulvahab έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση της βάρκας στην οποία επέβαιναν από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι Έλληνες τυραννούν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να θέσει προ των ευθυνών τους την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, καλώντας τους «να πουν stop σε τέτοια εγκλήματα, που είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η φωτογραφία που έδειξε ο Ερντογάν Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος

Στη συνέχεια, αφού επανέλαβε πως η Τουρκίας εργάζεται για την επίτευξη της ειρήνης σε όλο τον κόσμο -από την Ευρώπη έως τη Λατινική Αμερική και την Αφρική- αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας μεταξύ άλλων πως «θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα δικαιώματα μας και δεν θα υποχωρήσουμε σε στρατηγικές κλιμάκωσης από άλλες χώρες».

«Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θέλουμε μια για πάντα διευθέτηση, η οποία να είναι σύμφωνη με τους κανόνες καλής γειτονίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε γελοίες τις προσπάθειες όσων αναζητούν περιπέτειες και διεμήνυσε πως η ευθύνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από το σεβασμό στα δικαιώματα όλων των πλευρών.

Στο σημείο αυτό επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης αποκλειστικά στην Ελλάδα, καλώντας την να «εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων και της κλιμάκωσης» και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Τουρκίας για συνεργασία. Αναφορά σε διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Εκανε αναφορά στην τουρκική πρόταση περί διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία θα υπερασπίζεται πάντα τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα υποχωρεί στις στρατηγικές κλιμάκωσης άλλων χωρών.

Κυπριακό

Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, υποστήριξε πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας βιώσιμης διευθέτησης και σε αυτή τη βάση εργάζεται με την αποκαλούμενη «ΤΔΒΚ».

Επέμεινε, ωστόσο, ότι για να καταστεί αυτό δυνατόν το κλειδί είναι να γίνει αποδεκτό από όλους πως στο νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο διαφορετικά έθνη, καθώς και ότι οι Τ/κ έχουν κυριαρχικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον των κατεχομένων, να άρει το εμπάργκο, και να σταματήσει την «τυραννία».

Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην Ελλάδα και για το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης -την οποία αποκάλεσε τουρκική- καταγγέλλοντας για ακόμη μια φορά την Αθήνα για παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας και μη τήρηση των υποχρεώσεών της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό