19.9 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Πτώση χωρίς τέλος στις χρηματιστηριακές αγορές

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Παγιδευμένο στο καθοδικό momentum των χρηματιστηριακών αγορών βρίσκεται και το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι εκτιμήσεις περί αρνητικής ανάπτυξης που ανακοινώνουν οι ξένοι οίκοι αποτελούν μία τροχοπέδη στη χρηματιστηριακή άνοδο. Η Morgan Stanley σε report της εκτίμησε ότι η αρνητική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το (-5%). Βεβαίως, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Αρνητικές εκτιμήσεις υπάρχουν για το σύνολο της Ευρωζώνης, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Ακόμη και η Κίνα θα έχει θετική μεν ανάπτυξη αλλά πολύ χαμηλότερα των στόχων που είχαν τεθεί στις αρχές του 2020.

Σ’ αυτό το σκηνικό, η χρηματιστηριακή άνοδος είναι δύσκολο να έρθει. Ειδικά για τις ξένες αγορές, υπάρχουν δύο στάδια. Πρώτα είναι η απομόχλευση των αγορών που είχαν βρεθεί στα ιστορικά υψηλά τους και μετά είναι η προσαρμογή των τιμών μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα που θα αντικατοπτρίζουν την επιχειρηματική ανάπτυξη μέσα στην κρίση ή μετά την κρίση.

Οι χρηματοδοτήσεις που εξήγγειλε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, ύψους 750 δις. ευρώ επιπλέον από το αρχικό πακέτο των 35 δις. ευρώ θα γίνουν με επαναγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα, με επαναγορές ύψους μέχρι 12,5 δις. ευρώ.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ μέσω FED θα προχωρήσουν σε χρηματοδοτήσεις τραπεζών και επιχειρήσεων μέχρι 1 τρις δολάρια ενώ η κεντρική αμερικανική τράπεζα έχει μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια πάνω από 125 μονάδες βάσης σε διάστημα 2 μηνών.

Ωστόσο ούτε αυτά τα μέτρα επαρκούν για να ανακόψουν την πτωτική τάση στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές. Ο Dow Jones έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2016 (πριν το μεγάλο ‘φούσκωμα’) ενώ ο Μάρτιος εξελίσσεται ο χειρότερος μήνας για τον Dow Jones από το 1931. Και κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας (23/3/2020), οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές αγορές κινήθηκαν χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω τεχνικού προβλήματος και ακολούθησε τις τάσεις των ξένων αγορών, δηλαδή κινήθηκε πτωτικά. Η συνεδρίαση παρατάθηκε κατά μία ώρα (δηλαδή λήξη στις 18.20) και μία ώρα πριν το τέλος ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε πάνω από (-5%) με πολύ χαμηλή αξία συναλλαγών, μόλις 22 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα πιέζονταν οι τραπεζικές μετοχές με υποχώρηση του κλαδικού δείκτη κοντά στο (-10%).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό