22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πτώση στην Αθήνα, παρά το διεθνώς θετικό κλίμα λόγω ΗΠΑ και πληθωρισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Διατηρήθηκε το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές μετά τον «λευκό καπνό» της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αύξηση του ορίου του χρέους στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, υπέκυψε στις πιέσεις από πωλήσεις τίτλων η Αθήνα, κλείνοντας στο -0,79% και τις 1.209 μονάδες.

Κέρδη 0,77% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στο +0,52% διαπραγματεύεται ο STOXX600.

Στο 4,1% υποχώρησε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο 2023, από 4,3% τον Απρίλιο και 8,5% τον προηγούμενο Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Κατά την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάιο στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία την εβδομάδα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία έδειξαν όλες επιβράδυνση της αύξησης των τιμών, σημαντικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη από τους αναλυτές. Ο πληθωρισμός στην Ιταλία ήταν υψηλότερος από τις προβλέψεις, αλλά και πάλι μειώθηκε.

Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ και την επιβολή ανώτατου ορίου στις κυβερνητικές δαπάνες πέρασε με 314-117 στη Βουλή των Αντιπροσώπων αργά την Τετάρτη. Οι νομοθέτες ελπίζουν ότι θα περάσει τώρα από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς εντός 48 ωρών, πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας.

Η έκβαση έρχεται μετά από εβδομάδες πολιτικής διαμάχης που επιβάρυνε τις αγορές, αλλά χωρίς ευρύ πανικό, με μια συμφωνία να θεωρείται πάντα το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Στη Wall Street ο S&P 500 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος την Πέμπτη, ενώ ο Nasdaq  πρόσθεσε 0,1%. Ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε πτώση 77 μονάδων ή 0,2%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό