33.5 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού με νέα σύνθεση

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις 10:00 έχει συγκληθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεση, μετά τον ανασχηματισμό που έκανε χθες (14/6) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναν ανασχηματισμό μικρής εμβέλειας, αλλά με σαφή μηνύματα μετά την κάλπη των ευρωεκλογών.

Τις πιο θεαματικές αλλαγές τις έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας, ενώ έγιναν και πιο εκτεταμένες αλλαγές σε θέσεις υφυπουργών, με τοπικά και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Με τις επιλογές του ο πρωθυπουργός έδειξε ότι λαμβάνει υπόψη τη δυσαρέσκεια των πολιτών σε ζητήματα της καθημερινότητας, στους τομείς που εντόπισε το Μέγαρο Μαξίμου αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, προκειμένου να διορθωθούν σφάλματα και αδικίες.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Ελβετία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπούργκενστοκ. Η συμμετοχή του, όπως και της πλειονότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε, αποτελεί μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Τα προβλήματα, οι αλλαγές

Στο νούμερο ένα πρόβλημα, την ακρίβεια, η πρωθυπουργική απάντηση ήταν να αλλάξει ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο Κώστας Σκρέκας αντικαταστάθηκε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο που επανέρχεται στην κυβέρνηση με υφυπουργούς τη Ζωή Ράπτη και την Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.

Στη φορολογική πολιτική, που υπήρξε το πρόβλημα με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ναι μεν δεν αλλάζει ο πυρήνας της μεταρρύθμισης αλλά ανακοινώθηκαν διορθωτικές κινήσεις, η υλοποίηση των οποίων ανατέθηκε στον Χρήστο Δήμα και ο Χάρης Θεοχάρης πλήρωσε τη ζημιά.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μια άλλη μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση με την δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου να είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, «αποστρατεύτηκαν» ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και αντικαταστάθηκαν από τον Κώστα Τσιάρα και τον Χρήστο Κέλλα.

Ο Κέλλας που αναδείχθηκε πρώτος βουλευτής στη Λάρισα, μια ευαίσθητη περιφέρεια για τη ΝΔ μετά τις καταστροφές του Daniel, δεν είχε αξιοποιηθεί στην κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές απέρριπταν τις αιτιάσεις ότι ο Κελέτσης απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση επειδή δεν ψήφισε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επισημαίνοντας ότι η πρώην υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου που ψήφισε το νομοσχέδιο έφυγε από το κυβερνητικό σχήμα ενώ τρεις που απείχαν ή το καταψήφισαν, οι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Καραγκούνης και Στέφανος Γκίκας είναι εντός σε θέσεις υφυπουργών.

Στη μεταναστευτική πολιτική, οι επιδόσεις του Δημήτρη Καιρίδη θεωρήθηκε ότι έπρεπε να γίνουν πιο σκληρές, ίσως και πιο συμβατές με το καθαρόαιμο δεξιό ακροατήριο. Με αυτό το κριτήριο επιλέχθηκε για το συγκεκριμένο πόστο ένας πολιτικός με το ανάλογο προφίλ, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν αναμενόμενη. Το σκάνδαλο με τη διαρροή των email των απόδημων αλλά και η διαχείριση του προκάλεσαν ζημιά στην κυβέρνηση, αλλά υπήρξαν και άλλοι λόγοι τους οποίους ανέφερε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός, που μίλησε για υστερήσεις στη δημόσια διοίκηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΣΕΠ. Η Κεραμέως μετακινήθηκε στο Εργασίας αντικαθιστώντας την Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 

Υπουργός: Κωστής ΧατζηδάκηςΑναπληρωτής Υπουργός: Νίκος ΠαπαθανάσηςΥφυπουργός: Χρίστος ΔήμαςΥφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών 

Υπουργός: Γιώργος ΓεραπετρίτηςΥφυπουργός: Γιώργος ΚώτσηραςΥφυπουργός: Αλεξάνδρα ΠαπαδοπούλουΥφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Νίκος ΔένδιαςΥφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Θοδωρής ΛιβάνιοςΥφυπουργός αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης: Βασίλης ΣπανάκηςΥφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Κώστας ΓκιουλέκαςΥφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Υπουργός: Κυριάκος ΠιερρακάκηςΑναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης ΒρούτσηςΥφυπουργός: Ζέττα ΜακρήΥφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Άδωνις ΓεωργιάδηςΑναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη ΑγαπηδάκηΥφυπουργός: Δημήτρης ΒαρτζόπουλοςΥφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος ΣταϊκούραςΥφυπουργός: Βασίλης ΟικονόμουΥφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Θεόδωρος ΣκυλακάκηςΥφυπουργός: Νίκος ΤαγαράςΥφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης

Υπουργός: Τάκης ΘεοδωρικάκοςΥφυπουργός: Ζωή ΡάπτηΥφυπουργός: Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Νίκη ΚεραμέωςΥφυπουργός: Κώστας ΚαραγκούνηςΥφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Μιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΥφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Γιώργος ΦλωρίδηςΥφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού

Υπουργός: Λίνα ΜενδώνηΥφυπουργός: Ιάσων Φωτήλας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπουργός: Νίκος ΠαναγιωτόπουλοςΥφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Υπουργός: Σοφία ΖαχαράκηΥφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Κώστας ΤσιάραςΥφυπουργός: Διονύσης ΣταμενίτηςΥφυπουργός: Χρήστος Κέλλας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Χρήστος ΣτυλιανίδηςΥφυπουργός: Στέφανος Γκίκας

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Όλγα ΚεφαλογιάννηΥφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Δημήτρης ΠαπαστεργίουΥφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Υπουργός: Βασίλης ΚικίλιαςΥφυπουργός: Χρήστος ΤριαντόπουλοςΥφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης

Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αύριο στις 10:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεση με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό