23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρώτη νίκη κατά της μάστιγας των «ναρκομανών με συνταγή»

Ειδήσεις Ελλάδα

Για ασύδοτη πώληση οπιούχων παυσίπονων που προκάλεσαν εκατοντάδες θανάτους από υπερβολική δόση σε δύο κομητείες του Οχάιο,κατηγορούνται τρεις μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων, μετά από απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστήριου των ΗΠΑ,  

 Ο Ομοσπονδιακός δικαστής, στην επόμενη φάση της δίκης, την Άνοιξη, θα καθορίσει και τι πόσα πρέπει να πληρώσουν τα φαρμακεία για αποζημίωσεις σε οικογένειες των θυμάτων.

«Πρόκειται για  μια απόφαση ορόσημο. Είναι η πρώτη φορά που ζητήματα της επιδημίας οπιοειδών έρχονται στη Δικαιοσύνη,», δήλωσε ο Μαρκ Λανιέ, δικηγόρος των κομητειών Λέικ και Τράμπουλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.  

Η κρίση των οπιοειδών αφήνει πίσω της  «τσακισμένες»  οικογένειες και μωρά που γεννήθηκαν από εξαρτημένες μητέρες, είπε ο επίσης ο Λανιέ στους ενόρκους.

«Για δεκαετίες, οι αλυσίδες φαρμακείων απλώς παρακολουθούσαν τα χάπια να προκαλούν βλάβες και δεν ελάμβαναν κανένα μέτρο., Η σημερινή απόφαση  αποδυκνύει την συνενοχή τους» είπε άλλος ένας συνήγορος των κομητειών.

Μάστιγα

Κάθε μέρα πάνω απο 100 άνθρωποι πεθαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από υπερβολική δόση οπιούχων ναρκωτικών. Ανάμεσά τους δεν είναι μόνον εξαρτημένοι χρήστες ηρωίνης αλλά και χρήστες νόμιμα συνταγογραφούμενων αναλγητικών φαρμάκων, των οποίων η σύνθεση βασίζεται σε οπιούχες ουσίες. Η εκτεταμένη χρήση και κατάχρηση οπιούχων αναλγητικών στις ΗΠΑ έχει πάρει τη μορφή  «επιδημίας»

 Μάλιστα,τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των χρηστών ηρωίνης στην Αμερική ξεκίνησαν από την κατάχρηση νόμιμα συνταγογραφούμενων οπιούχων αναλγητικών. 

Το πρόβλημα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν επικράτησε η τάση ότι «ο πόνος είναι ανεπίτρεπτος». Οι φαρμακευτικές εταιρείες διαβεβαίωναν την ιατρική κοινότητα ότι ασθενείς με προβλήματα χρόνιου πόνου δεν θα εθίζονταν σε οπιούχα αναλγητικά, φάρμακα που κατά γενική πρακτική χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του μετεγχειρητικού πόνου αλλά και σε καρκινοπαθείς

Αποτέλεσμα ήταν, γιατροί και πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να τα συντγογραφούν ανεξέλεγκτα.

Όμως, τα οπιούχα αναλγητικά δημιουργούν εξάρτηση και ανοχή και η αλόγιστη χρήση τους να οδηγήσει σε κατάχρηση και    σε πλήρη και ισχυρό εθισμό. 

Τα στοιχεία

Περίπου 80 εκατομμύρια συνταγογραφούμενα παυσίπονα  400 χάπια ανά κάτοικο – χορηγήθηκαν στην κομητεία Τράμπουλ μεταξύ 2012 και 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία. Την ίδια περίοδο στο Λέικ  διανεμήθηκαν περίπου 61 εκατομμύρια τέτοια χάπια.

Οι γιατροί άρχισαν να συνταγογραφούν εθιστικά παυσίπονα όπως η οξυκωδόνη και η υδροκωδόνη όταν  άρχισε να αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ασθενών να λαμβάνουν θεραπεία για τον πόνο, είπε ο Κάσπαρ Στοφελμάιρ ακόμη ένας συνήγορος των φαρμακείων. 

 Οι δικηγόροι των  φαρμακείων, που θα εφεσιβάλουν την απόφαση, υποστήριξαν ότι οι εναγόμενοι ασκουν πολιτική περιορισμού της χρήσης των συγκεκριμένων χαπιών, καθώς οι  φαρμακοποιοί τους, όταν εντόπιζουν ύποπτη συνταγογράφηση από γιατρούς, ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές.

Επίσης ισχυρίζονται ότι έγιναν παρατυπίες στην δίκη και κάνουν λόγο για μια ένορκο που «παραβίασε τους δικαστικούς κανόνες  διεξάγοντας τη δική της έρευνα που γνωστοποίησε σε άλλους ενόρκους» 

Να σημειωθε, πάντως  ότι πολλές φαρμακευτικές έχουν προχωρήσει σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, εν μέρει για να διατηρήσουν μυστικά τα αποδεικτικά στοιχεία ότι εκμεταλλεύτηκαν κερδοσκοπικά την αύξηση της ζήτησης οπιοειδών. 

Άλλες δίκες σε εξέλιξη

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες δίκες εναντίον εταιρειών διανομής και φαρμακοποιών στη Νέα Υόρκη και στην πολιτεία της Ουάσιγκτον ενώ αντίστοιχη δίκη στη Δυτική Βιρτζίνια ολοκληρώθηκε, αλλά ο δικαστής δεν έχει εκδώσει ακόμη ετυμηγορία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα,  δικαστής από την Καλιφόρνια τάχθηκε στο πλευρό των φαρμακοβιομηχανιών λέγοντας  ότι οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αποδείξουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποίησαν παραπλανητικό μάρκετινγκ για να αυξήσουν τις συνταγές οπιοειδών.  

naftemporiki.gr, με πληροφορίες από το cbs

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό