18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόωρες εκλογές: Τα υπέρ και τα κατά της πρόωρης κάλπης

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια «κρύο» μια «ζέστη» ακόμα και από τα κυβερνητικά στελέχη που φέρεται να γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα τις σκέψεις του πρωθυπουργού.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Μπορεί όλη η αντιπολίτευση και η πλειοψηφία της συμπολίτευσης να ετοιμάζονται για εκλογές, ωστόσο μια νέα δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη ήρθε να βάλει εν μέρει φρένο στα σενάρια που κυκλοφορούν. «Υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι λόγοι, θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό, να μην γίνουν εκλογές. Διότι σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση πολύ σταθερή, είναι πολύ συμπαγής. Έχει, αν θέλετε, την εμπιστοσύνη όχι μόνο του Κοινοβουλίου, αλλά έχει την εμπιστοσύνη και του ελληνικού λαού», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας στα «Παραπολιτικά FM». Μια «κρύο» μια «ζέστη» ακόμα και από τα κυβερνητικά στελέχη που φέρεται να γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα τις σκέψεις του πρωθυπουργού.

Αυτή τη στιγμή ζυγίζονται τα «υπέρ» και τα «κατά» της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, από όλα τα κομματικά επιτελεία. Όχι μόνο της ΝΔ.  Η εξίσωση είναι δύσκολη, ωστόσο όσοι επιθυμούν πολύ σύντομα, δηλαδή μια Κυριακή του Σεπτεμβρίου, να στηθούν οι κάλπες επιχειρηματολογούν ως εξής:

– Η αβεβαιότητα που κρύβει ο επερχόμενος χειμώνας σε πολλά μέτωπα, με κυρίαρχη την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, ακόμα και μια νέα αναζωπύρωση της πανδημίας είναι δυο στοιχεία που δεν μπορούν να μην υπολογιστούν. Και ίσως είναι το επιχείρημα που μέχρι αυτή την ώρα «γέρνει τη ζυγαριά» των εκλογών.

– Είναι σημαντικό να μη φθαρεί το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ. Η είσοδος στον τέταρτο χρόνο φοβίζει πάντα τις κυβερνήσεις και συνεπώς το timing της λαϊκής ετυμηγορίας για την πλειοψηφία ευνοεί τις αρχές του φθινοπώρου.

– Το κάψιμο της απλής αναλογικής, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, θα βοηθήσει τη γαλάζια παράταξη να πείσει τους ψηφοφόρους της ότι η «χαλαρή ψήφος» είναι ο μεγάλος εχθρός της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως στην Κουμουνδούρου επιμένουν στο αφήγημα του σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.

– Η αξιοποίηση του κλίματος, που θα φέρει η εξαιρετική πορεία του τουρισμού, θα έχει καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα μέσα στο φθινόπωρο. Η ευφορία στις τάξεις των επιχειρηματιών, των εργαζομένων και του κόσμου θα είναι ακόμα νωπή και θα αποτυπωθεί στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

– Η προκήρυξη εκλογών κοντά στις 20 Αυγούστου, που η χώρα θα βγει και τυπικά από την ενισχυμένη εποπτεία, θα δώσει ώθηση στον προεκλογικό αγώνα.

Οι υποστηρικτές της ολοκλήρωσης της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης βλέπουν έξι βασικά πράγματα:

– Έχει χαθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Όλοι πλέον περιμένουν πως θα στηθούν πρόωρες κάλπες ξεκινώντας την προεκλογική τους εκστρατεία.

– Θα αποτελεί ενίσχυση του θεσμικού προφίλ του πρωθυπουργού αν  μείνει πιστός στη δέσμευσή του πως οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Αφήνοντας πίσω του όλα τα σενάρια και τις αναλύσεις των δηλώσεών του.

– Επιλέγοντας την ολοκλήρωση  της θητείας έχει το πλεονέκτημα ενός τελευταίου φρεσκαρίσματος του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου νέα πρόσωπα να τρέξουν με μεγαλύτερη όρεξη το κυβερνητικό έργο.

– «Καίει» στο τρέξιμο την αντιπολίτευση που έχει επενδύσει όλα τα λεφτά της στις εκλογές τον Σεπτέμβριο.

– Μια σειρά από μέτρα, όπως οι αυξήσεις των συντάξεων από τις αρχές του χρόνου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, καθώς και νέες φοροαπαλλαγές θα έρθουν να δείξουν τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην κοινωνική πολιτική. Και βέβαια η επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.- Όσοι πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα διατηρηθεί στη ζώνη του 15% βλέπουν πως σε βάθος χρόνου η ΝΔ θα μπορούσε να αλιεύσει περισσότερους ψηφοφόρους από το συγκεκριμένο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού θα παίξει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες και η πορεία των ελληνοτουρκικών. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα με επίκεντρο είτε τα εγκαίνια έτοιμων έργων είτε την ανακοίνωση της έναρξης των εργασιών σε αυτά όπου οι μελέτες έχουν ωριμάσει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό