14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρόστιμο 2 εκατ. για τη διακοπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνολικό πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ, το ανώτερο που προβλέπεται, επέβαλε στην Ολυμπία Οδό η κυβέρνηση με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, για την διακοπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα την 1η Δεκεμβρίου 2022, εξαιτίας της πτώσης βράχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρείες, παραχώρησης, Ολυμπία Οδός ΑΕ, και λειτουργίας, Ολυμπία Οδός Λειτουργία ΑΕ, (το πρόστιμο είναι 1 εκατ. ευρώ για την κάθε μια) θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς θεωρούν ότι η πτώση βράχων που σημειώθηκε αποτελεί φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία, στην απόφαση καταλογισμού ευθυνών που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, υποστηρίζουν ότι «οι βραχοπτώσεις στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας αποτελούν σύνηθες και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο, στην έκταση που συνέβη την 1η Δεκεμβρίου του 2022, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως απρόβλεπτο, δεδομένου ότι τέτοιες βροχοπτώσεις είναι μέρος της φυσικής εξέλιξης στα πρανή της περιοχής ενώ παρόμοιες καταπτώσεις βράχων έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν».

Προστίθεται ότι ο παραχωρησιούχος Ολυμπία Οδός, «όφειλε να ελέγχει προληπτικά και να αποκαθιστά κατά πυκνά και τακτά χρονικά διαστήματα τα προβλήματα ευστάθειας πρανών σε όλο το εύρος των φυσικών ή τεχνητών πρανών στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, αλλά και του συνόλου του έργου παραχώρησης, πολύ περισσότερο εκ του ήδη γνωστού σε αυτούς γεγονότος της περιοδικής εμφάνισης του φαινομένου των βραχοπτώσεων στην εν λόγω περιοχή».

Βάσει της ίδιας απόφασης «η πτώση βράχων που δημιούργησε προφανή κίνδυνο για πρόκληση βλαβών σε ιδιωτικές περιουσίες αλλά ιδίως συνθήκες πρόκλησης ακόμη και θανατηφόρων τραυματισμών θα είχε αποφευχθεί αν ο παραχωρησιούχος είχε συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση Παραχώρησης ενισχύοντας τους φράκτες για την ανάσχεσή του ή και τοποθετώντας νέους, επιτελούσε σχολαστικούς και προβλεπόμενους ελέγχους για την κατάσταση της ευστάθειας αυτών».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό