14.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρόσκληση Ζελένσκι στον Κινέζο πρόεδρο- «Η επίσκεψη Σι στη Μόσχα δεν πήγε καλά»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο Κίεβο προσκάλεσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. «Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του με το πρακτορείο Associated Press.

Στη συνέντευξή του, ο Ζελένσκι είπε ότι δεν είχε καμία επαφή με τον Σι από τότε που οι δυνάμεις του Κρεμλίνου εισέβαλαν στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους.

«Θέλω να μιλήσω μαζί του. Είχα επαφή μαζί του πριν από τον πόλεμο. Αλλά όλη αυτή τη χρονιά, περισσότερο από ένα χρόνο δηλαδή, δεν είχα (κάποια επαφή)», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κίνα, οικονομικά ευθυγραμμισμένη και πολιτικά ευνοϊκή προς τη Ρωσία εδώ και πολλές δεκαετίες, παρείχε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλυψη, σε διπλωματικό επίπεδο, διατυπώνοντας μια επίσημη θέση ουδετερότητας στον πόλεμο, σχολιάζει το AP.  Ωστόσο, δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο 12 σημείων για «μια πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».

Στην πρόταση της Κίνας περιλαμβάνεται έκκληση για αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ωστόσο οι ΗΠΑ τήρησαν απορριπτική στάση σχετικά με την πρόταση, δεδομένου ότι η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή θα κατοχύρωνε ρωσικά εδαφικά κέρδη και θα έδινε στο στρατό του Πούτιν περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί. Η Ουκρανία καλωσόρισε τη διπλωματική ανάμιξη της Κίνας, όμως ο Ζελένσκι έχει δηλώσει πως θα εξετάσει διευθετήσεις για την ειρήνευση μόνο αν τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος.

Στο μεταξύ, ο Σι επισκέφτηκε τον Πούτιν στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, δημιουργώντας ανησυχία ότι το Πεκίνο θα προμήθευε στη Μόσχα όπλα και πυρομαχικά. Το ταξίδι όμως του Σι τελείωσε χωρίς να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Αν και δήλωσε ότι θα μπορούσε να συζητήσει για το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Πεκίνου, λίγες μέρες αργότερα ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η κίνηση αυτή του Πούτιν, με τα τακτικά πυρηνικά όπλα, είχε σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από την έλλειψη εγγυήσεων που έλαβε από την Κίνα. «Τι σημαίνει; Ότι η επίσκεψη δεν πήγε καλά για τη Ρωσία», υπέθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό