32.3 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Πρόοδος για τον ευρωπαϊκό αμυντικό θόλο, συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία στα κορυφαία αξιώματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο κυρίως «μενού» της σημερινής Συνόδου Κορυφής, δηλαδή την ανάθεση των τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων σε ισαρίθμους αξιωματούχους εισήλθε από τις 11:30 (ωρα η Ελλάδας) η συζήτηση των «27» στις Βρυξέλλες στη σκιά του «θρίλερ Μελόνι».

Διπλωμάτες που επικαλείται το Politico αισιοδοξούσαν για συμφωνία από απόψε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα πράγματα εύκολα μπορει να αλλάξουν (επί τα χείρω εν προκειμένω).

Την αίσθηση αισιοδοξίας επέτεινε η προχώρηση του «ουδέτερου» Τσέχου Πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα στο στρατόπεδο των τριών (Ντερ Λάιεν, Κόστα, Κάλας), οπως ο ίδιος γνωστοποίησε με ανάρτησή του.

The European Council is about to start a debate on the so-called top jobs in the EU.

It is crucial for the Czech Republic that the distribution respects not only political but also geographical balance. The names that have been proposed so far meet these criteria. Furthermore, I…

— Petr Fiala (@P_Fiala) June 27, 2024

Πρόοδος για την κοινή άμυνα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τρεις επιλογές για την ενίσχυση της άμυνας, ανέφεραν διπλωμάτες.

Αυξηση εθνικών συνεισφορών, και άρα φόρων υπό τη σκέπη όμως της «δανειστικής δύναμη της ΕΕ». Κάτι που σημαίνει (κοινό) χρέος. Το τελευταίο απερρίφθη αμέσως από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ωστόσο, έγινε ένα βήμα προς τα εμπρός, αναφέρει διπλωμάτης της ΕΕ: ​​«Τα συμπεράσματα είναι μια μεγάλη επιτυχία για όσους ήθελαν να διευρύνουν την ευρωπαϊκή συζήτηση για την άμυνα». «Για πρώτη φορά, μιλάμε όχι μόνο για την αμυντική βιομηχανία, αλλά για τα κοινά αμυντικά έργα, όπως η Πολωνοελληνική πρωτοβουλία αεράμυνας ή η άμυνα των συνόρων Πολωνίας-Βαλτικής», είπε ο διπλωμάτης.

Νωρίτερα, Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν από κοινού ένα ευρύ φάσμα τροπολογιών στη στρατηγική ατζέντα.

Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ αντέδρασαν για τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής.

Ωστόσο, υπήρξε τελικά συνφωνία επί της λεγόμενης στρατηγικής ατζέντας, η οποία καθορίζει τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ειδικότερα, το Παρίσι και το Βερολίνο πρότειναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες από κοινού μια σειρά αλλαγών στη στρατηγική ατζέντα, δηλαδή τις πολιτικές προτεραιότητες των ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Politico.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία που θέλησαν να προσθέσουν Παρίσι και το Βερολίνο:

Σχετικά με την πολιτική για το κλίμα: «Θα επιδιώξουμε την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πράσινης Συμφωνίας».Για την άμυνα: «Μια ισχυρότερη και ικανότερη Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του».Σχετικά με την πολιτική ανταγωνισμού: «Πρέπει να επανεξετάσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές ανταγωνισμού και να επιτρέψουμε τη δημιουργία κοινοπραξιών και την ενοποίηση σε βασικούς τομείς, προκειμένου να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα».Σχετικά με τη διεύρυνση: «Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν οι αναγκαίες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών της Ένωσης και την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της, καθώς και με την ικανότητά της να ενεργεί μπροστά σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και σε ολοένα και πιο σύνθετες προκλήσεις».Συμβιβαστική πρόταση από Μακρόν για την άμυνα

Από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν προήλθε η συμβιβαστική πρόταση για την άμυνα της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.

Η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες ήταν σθεναρά αντίθετες σε περισσότερο κοινό δανεισμό της ΕΕ. Αλλά ήθελαν επίσης να τονίσουν την ανάγκη εξυγίανσης με τη χρήση του ιδιωτικού τομέα αντί να ζητήσουν περισσότερο κοινό χρέος.

Εμμεση αναφορά στην Κύπρο

Αναφορά στα κράτη-μέλη που απειλούνται, περιέχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή μετά τα μηνύματα που εξαπέλυσε σε βάρος της Κύπρου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ειδικότερα, επισημαίνεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ που συμβάλλουν στην κλιμάκωση και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Με πληροφορίες από Politico

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό