16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρόγραμμα Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα | ΣΚΑΪ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πρόγραμμα φιλοξενεί περισσότερους από 300 διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία

Το μακρύ ταξίδι της βελγικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας TimeCircus που έχει διανύσει πεζή σε εννέα μήνες 3.000 χιλιόμετρα κι αφού πέρασε από την Τιμισοάρα και την ουγγρική Βεσπρέμ – τις άλλες δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης του 2023 – πλησιάζει πια στην Ελευσίνα. Τερματίζει, δηλαδή, τη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία των 3.500 χρόνων της Ελευσίνας και ενώνεται με τους άλλους φορείς και καλλιτέχνες, Έλληνες και διεθνείς, στην πόλη, για την έναρξη της 2023 Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που ημερολογιακά ξεκινά την 1η Ιανουαρίου. Η επίσημη, όμως, τελετή έναρξης του θεσμού θα γίνει φαντασμαγορικά στις 4 Φεβρουαρίου, στο παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας με το «Μυστήριο_0 Μυστήρια Μετάβασης», σε ιδέα/σύλληψη του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μιχαήλ Μαρμαρινού και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη Chris Baldwin.

«Η Τέχνη ενώνει!» είπε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στην διεθνή συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας σήμερα το πρόγραμμα. «Έτσι ώστε εμείς τώρα εδώ, να είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε – για καλό – μια τίμια κατάργηση ορίων, συνόρων, όλων των ειδών. Η Τέχνη ενώνει! Η παράσταση – έστω για λίγο – ενός κόσμου ιδεατού, ιδανικού, μέσα σε ένα πλαίσιο χαράς, δημιουργικότητας, συμμετοχής, μοιράσματος και γενναιοδωρίας».

Ο Μιχάηλ Μαρμαρινός δεν λησμόνησε τίποτε, ακόμα και να αφιερώσει «ένα επίμονο ‘ευχαριστώ’ προς τη Μελίνα Μερκούρη και τον Jack Lang, για τη δύναμη που είχαν να κάνουν έναν τέτοιο οραματισμό Ευρωπαϊκή Πράξη – να θεσπίσουν τα Όνειρα». Εξίσου ευχαρίστησε «όλους εκείνους που από τότε, μέχρι αυτή τη στιγμή, αδιάκοπα, σηκώνουν τα χέρια και στηρίζοντας, υποστηρίζοντας, προσπαθώντας και ενθαρρύνοντας, δημιουργώντας, ξεπερνώντας τις αμέτρητες δυσκολίες της τελευταίας στιγμής, υλοποιούν το κοινό όνειρο. Αλλά και όλους αυτούς από την αμέτρητη σειρά, που ίσως δεν τα κατάφεραν μέχρι το τέλος, όπως και εκείνους που δεν στάθηκε δυνατό να είναι μαζί μας, δίπλα μας, την τελευταία αυτή στιγμή».

Το πρόγραμμα της 2023 Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Τα Μυστήρια Μετάβασης, 130 στο σύνολό τους, αντλούν έμπνευση από την Ελευσίνα, την ιστορία της, καθώς και από τις σύγχρονες προκλήσεις που τη διέπουν. Πρόκειται για ένα πλούσιο και καινοτόμο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα αναπτυχθεί σε όλη τη διάρκεια του 2023. Συνολικά θα παρουσιαστούν 465 παραγωγές, σε 30 διαφορετικούς χώρους της πόλης, εσωτερικούς και εξωτερικούς, υπαίθριους και δημόσιους. Ανάμεσά τους το Παλαιό Δημαρχείο, το πρώην αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο, το πρώην εργοστάσιο χρωμάτων ΙΡΙΣ, ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός, οι αποθήκες του παλαιού ελαιουργείου, η Ελαιουργική, το πάρκινγκ, καθώς και ο χώρος πίσω από το Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου, το ΕΚΕΔΑ-Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής και το Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος, το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, το Ρολόι, υπαίθριοι χώροι όπως η Όαση-Πρώην Camping, αλλά και σχολεία και γήπεδα.

Το πρόγραμμα φιλοξενεί περισσότερους από 300 διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι Romeo Castellucci, Sasha Waltz, Jochen Sandig, Heiner Goebbels, Κατερίνα Γρέγου και Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεόδωρος Κουρεντζής, TimeCircus, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ελένη Καραΐνδρου, Haruka Hirayama, Γιάννης Χουβαρδάς, Juan Sandoval, Πατρίσια Απέργη, Νίκος Ναυρίδης, Βάνα Ξένου, Roxane Revon, Lina Bertucci, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Μαρία Παπαδημητρίου, Εύα Στεφανή, Nikita Milivojević, Θοδωρής Οικονόμου, Ελευθερία Ντεκώ, Thierry De Mey & Percussions de Strasbourg, Σύλλας Τζουμέρκας, Λένα Κιτσοπούλου, Μαρίνα Σάττι, Φίλιππος Κουτσαφτής, Εύη Καλογηροπούλου, Navine G. Dossos, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Μαρίνα Φωκίδη, Συμφωνική Ορχήστρας Δρέσδης, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Novoflot, Humanhood, Αργυρώ Χιώτη, Dome Wood & Sam Steverlynck, ‘Αντζελα Μπρούσκου, Steven Berkoff, Διαπολιτισμική Ορχήστρα Εναλλακτικής Σκηνής Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Στέρεο Νόβα.

Το πρόγραμμα της αναπτύσσεται σε τρεις κεντρικούς θεματικούς άξονες: ‘Ανθρωπος/Κοινωνία, Περιβάλλον, Εργασία, με την φιλοδοξία να αφήσει μια βιώσιμη κληρονομιά στην πόλη, υλική και άυλη πέρα από τα όρια της χρονιάς του τίτλου.

«Και όπως λέει ο Σενέκας, κάποια μυστήρια δεν αποκαλύπτονται μονομιάς. Η Ελευσίνα κρατάει πάντα κάτι κρυφό γι αυτούς που θα την επισκεφθούν ξανά. Σας περιμένουμε λοιπόν όλους ξανά και ξανά» καλωσόρισε το κοινό στην παρουσίαση η Δέσποινα Γερουλάνου, πρόεδρος του ΔΣ 2023 Ελευσίς.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της 2023 Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δίνονται στην διεύθυνση https://2023eleusis.eu

Στην παρουσίαση, χαιρετισμό απηύθυναν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου και η πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Άντζελα Γκερέκου.

Χαιρετισμό απέστειλαν μέσω βίντεο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – υπεύθυνος για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, Sylvain Pasqua.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό