14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρόβλημα για την αξιοπιστία η στάση της Ουγγαρίας στα ζητήματα φύλου, λέει η Τσεχική Προεδρία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ουγγαρία προσπαθεί και πάλι να αναγκάσει την ΕΕ να συμβιβαστεί με τις αξίες της. Η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ απέστειλε επιστολή στους πρεσβευτές και των 27 κρατών μελών προειδοποιώντας ότι η ηγετική θέση της ΕΕ σε ζητήματα φύλου υπονομεύεται από την στάση «μιας χώρας» απέναντι στους τρανσέξουαλ.

Ποια χώρα είναι αυτή; Η Ουγγαρία, όπως είπαν δύο διπλωμάτες στο POLITICO.

Σε μια συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ των πρεσβευτών, μια «καθαρή πλειοψηφία» των κρατών μελών ήθελε η ΕΕ να πιέσει για μια γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς για το φύλο στις συνομιλίες COP15 του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στο Μόντρεαλ.

Συγκεκριμένα, υποστήριξαν αναφορές σε «όλα τα φύλα» και «γυναίκες και κορίτσια σε όλη τους την ποικιλομορφία», ανέφεραν οι Τσέχοι στο σημείωμά τους. Oι αναφορές διευρύνουν τον ορισμό του φύλου πέρα από το αρσενικό-θηλυκό για να αναγνωρίσουν μια σειρά ταυτοτήτων.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ουγγαρίας είπε στους πρεσβευτές μια τέτοια γλώσσα ήταν απαράδεκτη.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβει ενιαία θέση για το θέμα στη COP15, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη.

«Για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας, η ΕΕ ως ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της ισότητας των φύλων δεν θα πρέπει να παραμείνει σιωπηλή για αυτό το θέμα στο Μόντρεαλ», ανέφερε η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μια ομάδα 13 χωρών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για «τις προσπάθειες υπονόμευσης της έννοιας του φύλου», είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης είπε ότι η χώρα «αναγνωρίζει και προωθεί την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών» σύμφωνα με τους νόμους της. Αυτό σημαίνει ότι το φύλο και το βιολογικό φύλο έχουν την ίδια νομική σημασία, είπαν. «Ενώ ήμασταν ανοιχτοί να βρούμε έναν συμβιβασμό, δυστυχώς δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συναίνεση σε μια συγκεκριμένη πτυχή, για το οποίο λυπούμαστε πολύ».

Έρχεται σε μια εβδομάδα όταν η Ουγγαρία μπλόκαρε 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία σε μια κλιμάκωση της διαμάχης σχετικά με την υπονόμευση των δημοκρατικών αξιών της ΕΕ από τη Βουδαπέστη.

Οι διπλωμάτες είπαν ότι η Ουγγαρία δεν ήταν η μόνη που εξέφρασε δυσφορία. Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας είπε στη συνάντηση ότι η αναφορά σε «όλα τα φύλα» αντιβαίνει σε απόφαση για τον ορισμό του φύλου από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας. Αυτό δεν σήμαινε ότι η Σόφια θα εμπόδιζε τη θέση της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό