31.8 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Πρωτιά για τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Με διαφορά κατακτά την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις της Ρουμανίας ο κυβερνών συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) και του κεντροδεξιού Φιλελεύθερου κόμματος (PNL) με ποσοστό 43,7%. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα AUR της άκρας δεξιάς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSCOP δείχνει ότι το 17,5% των Ρουμάνων θα ψήφιζε τη Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR) που ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια και αντιτίθεται στη μετανάστευση και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα εντός του έτους.

Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν κατεβάσει κοινή λίστα υποψηφίων στις ευρωεκλογές, σε μια προσπάθεια να στερήσουν έδρες από την AUR, η οποία στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2020 έλαβε ποσοστό 9% και μπήκε στο κοινοβούλιο, για πρώτη φορά. Το κόμμα αυτό αυξάνει έκτοτε το ποσοστό του, εν μέρει λόγω και των αλλεπάλληλων κρίσεων που υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς.

«Η AUR αυτοτοποθετείται κατά του πολιτικού κατεστημένου, επωφελούμενη από την απογοήτευση των ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια», είπε ο πολιτικός σχολιαστής Ράντου Μαγκντίν. «Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον υψηλό αριθμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή», πρόσθεσε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Μαρσέλ Τσιολάκου και οι Φιλελεύθεροι σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού στα τέλη του 2021, μαζί με το μικρό κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR, το οποίο ωστόσο αποχώρησε από την κυβέρνηση πέρυσι, διαφωνώντας με την κατανομή των υπουργείων. Η δημοσκόπηση του INSCOP δείχνει ότι το UDMR μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό 6% ενώ η συμμαχία των κεντροδεξιών κομμάτων με επικεφαλής την Ένωση Σώστε τη Ρουμανία (USR) συγκεντρώνει 14,1%.

Λίγο πάνω από τους μισούς Ρουμάνους (51,3%) είπαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό