25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Προ των πυλών η υποχρεωτική τοποθέτηση ιδιωτών γιατρών για τις εφημερίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας η υποχρεωτική τοποθέτηση ιδιωτών γιατρών για την εκτέλεση εφημεριών σε νοσοκομεία με ακάλυπτες θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash, εάν οι γιατροί στους οποίους απευθύνθηκε πρόσκληση-έκκληση να ενισχύσουν τα νοσοκομεία σε περιοχές όπου καταγράφονται ακάλυπτα κενά και χαρακτηρίζονται άγονες, δεν ανταποκριθούν, τότε το Υπουργείο Υγείας θα τους βάλει εντός των επομένων ημερών, υποχρεωτικά, να κάνουν δύο το πολύ τρεις εφημερίες το μήνα. Κάτι που μπορεί να δρομολογηθεί, όπως λένε οι ίδιες πηγές, με βάση το νόμο Πλεύρη.

Από το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, δεν χρησιμοποιούν τον όρο «επίταξη» – λέξη την οποία ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε νωρίτερα ως «βάρβαρη», «στρατιωτικού τύπου» – αλλά για υποχρεωτικότητα.

Κλήση στους ιδιώτες γιατρούς να καλύψουν κενά

Το Υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους διοικητές νοσοκομείων σε 14 περιοχές, που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε παθολόγους και κάθε πρόσκληση έχει βγει άγονη, να καλέσουν προσωπικά τους ιδιώτες γιατρούς των περιοχών. Με τα τηλεφωνήματα αυτά τους ζήτησαν να εργαστούν στα νοσοκομεία, καλύπτοντας αυτές τις υπηρεσίες, με μπλοκάκι.

Από το σύνολο 145 ιδιωτών παθολόγων, οι 105 αρνήθηκαν,15 δεν σήκωσαν το τηλέφωνο, 14 απάντησαν «ίσως» και μόλις 11 συμφώνησαν. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, σήμερα Πέμπτη (11/7) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Πάντως, ανέφερε ότι ο νόμος, σε έκτακτες συνθήκες και για συγκεκριμένο διάστημα, μπορεί να αναγκάσει τους γιατρούς να εργάζονται στο ΕΣΥ. Επίσης, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι και ο περιορισμός ή ακόμη και η διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ.

Προειδοποίηση από γιατρούς: Θα καταρρεύσει το σύστημα

Οι γιατροί καταδικάζουν τα παραπάνω σχέδια και κάνουν λόγο περί «απειλών». Συνδικαλιστές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προειδοποιούν πως «αν το Υπουργείο Υγείας προχωρήσει στις απειλές περί διακοπής της δυνατότητας συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ από τους ιδιώτες ιατρούς, θα προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις δημόσιες δομές για μια απλή συνταγή».

Σύμφωνα με την ΠΑΝΔΗΚΙ (Πανελλήνια Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών), η λύση στην έλλειψη γιατρών είναι η ουσιαστική αύξηση των αμοιβών, στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. «Απαιτούμε την εφαρμογή της 48ωρης εργασίας, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την προκήρυξη θέσεων πλήρους απασχόλησης, την παροχή επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων, και τον επαρκή εξοπλισμό των νοσοκομείων. Επιπλέον, προτείνουμε το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες ιατρούς με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό