16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προϋποθέσεις για μείωση πληθωρισμού τον Νοέμβριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Προϋποθέσεις μείωσης του πληθωρισμού του Νοεμβρίου σε μονοψήφια επίπεδα και ενδεχομένως χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Οκτωβρίου δημιουργούνται στην αγορά.

Την επόμενη εβδομάδα η Eurostat θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις, ωστόσο η αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων κίνησης, αλλά και του πετρελαίου θέρμανσης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για χαμηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό και κατά συνέπεια μικρότερη μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Αστάθμητος παράγοντας οι τιμές των τροφίμων. Από τη μια θα καταγραφούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού» και από την άλλη το κατά πόσο συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα υπόλοιπα τρόφιμα.

Στο μέτωπο της ενέργειας, μετά την αποκλιμάκωση του κλαδικού δείκτη τον Οκτώβριο -η οποία και έφερε για πρώτη φορά τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα ύστερα από αρκετούς μήνες αναμένεται να υπάρξει και νέα μείωση τον Νοέμβριο. Σε αυτό συνηγορούν:

1. Η σημαντική μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Τον Νοέμβριο είχαμε μεγάλη μείωση στα τιμολόγια λιανικής με την τιμή της κιλοβατώρας σε ονομαστικά επίπεδα να πέφτει ακόμη και στα 40 λεπτά. Παρά την αποκλιμάκωση και των επιδοτήσεων, η συνολική μέση τιμή θα είναι ξεκάθαρα χαμηλότερη σε σχέση με αυτή του Οκτωβρίου, ενώ πλέον ο πληθωρισμός για το ηλεκτρικό ρεύμα προσεγγίζει το μηδέν.

2. Η τιμή του φυσικού αερίου σε επίπεδο λιανικής δεν ανέβηκε τον Νοέμβριο, καθώς, παρά τη μεγάλη μείωση των οριζόντων επιδοτήσεων από τη ΔΕΠΑ, είχαμε και αποκλιμάκωση της χρηματιστηριακής τιμής, η οποία ακόμη και σήμερα παραμένει στα επίπεδα των 100-120 ευρώ. Ο Νοέμβριος προς το παρόν έχει ανατιμήσεις της τάξεως του 20%-25%, ωστόσο σε επίπεδο λιανικής αυτό θα αποτυπωθεί τον επόμενο μήνα. Για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου μετράνε οι τιμές χονδρικής του Οκτωβρίου.

3. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της μεγάλης αποκλιμάκωσης τιμών στο μέτωπο των καυσίμων κίνησης. Ύστερα από το ράλι του Οκτωβρίου ειδικά στην τιμή του πετρελαίου κίνησης -το οποίο και αποτέλεσε αφορμή για να καλλιεργηθούν σενάρια επαναφοράς των οριζόντιων επιδοτήσεωνείχαμε διαδοχικές μειώσεις στις τιμές λιανικής, απόρροια και της πτώσης στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Πλέον το πετρέλαιο κίνησης -χωρίς επιδότησηέχει υποχωρήσει κάτω από 1,97 ευρώ το λίτρο σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο (και ενώ η πτώση συνεχίζεται), με τη μηνιαία υποχώρηση να ξεπερνά ήδη το 10%. Πτωτικά κινείται και η αμόλυβδη, με τον μέσο πανελλαδικό όρο να παραμένει προς το παρόν πάνω από τα 2 ευρώ, αλλά ήδη και το συγκεκριμένο καύσιμο διατίθεται σε πολλά πρατήρια της Αττικής κάτω από 1,98 ευρώ.

4. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει υποχωρήσει πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της σεζόν. Με δεδομένη την επιδότηση από τα διυλιστήρια (7,5 λεπτά), αλλά και την κρατική οριζόντια στήριξη των 25 λεπτών, πολλά πρατήρια, ειδικά στο λεκανοπέδιο, αρχίζουν να διαθέτουν το πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από 1,16 ευρώ το λίτρο. Πλέον, ο πληθωρισμός μηδενίζεται και στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς αντίστοιχη ήταν η τιμή και πέρυσι τον Νοέμβριο. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» και αστάθμητος παράγοντας είναι τα τρόφιμα. Το υπουργείο Ανάπτυξης «μετράει» τις μεταβολές των τιμών στα προϊόντα εντός του «καλαθιού του νοικοκυριού» και κάνει λόγο για συγκρατήσεις ή ακόμη και μειώσεις. Ωστόσο, το ζήτημα είναι να αποτυπωθεί η πορεία των τιμών στους χιλιάδες κωδικούς που παρακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να καταγράψει τη μεταβολή του δείκτη τιμών τροφίμων. Τον Οκτώβριο η αύξηση ξεπέρασε το 14% και δύσκολα η μεταβολή θα είναι μικρότερη τον Νοέμβριο.

Ακόμη και αν υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο με τη βοήθεια κυρίως των ενεργειακών τιμών, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός δύσκολα θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα από το… προγραμματισμένο 9,9%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό