20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προχωρά στην προμήθεια συστημάτων άμυνας από drones στην Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Έτοιμο να παραδώσει στην Ουκρανία συστήματα άμυνας έναντι των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι το Ισραήλ, προκειμένου να βοηθήσει το Κίεβο να αντιμετωπίσει της ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής που το Ισραήλ ενέκρινε άδειες εξαγωγής για πιθανές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία – οι οποίες θα μπορούσαν να είναι συστήματα άμυνας για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφερε χθες Τετάρτη 15 Μαρτίου η αμερικανική ειδησεογραφική πύλη Axios επικαλούμενη Ισραηλινούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο ισραηλινές εταιρείες που παράγουν συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών – η Elbit και η Rafael – έχουν λάβει τέτοιες άδειες. Χρησιμοποιούν ραδιοηλεκτρονική τεχνολογία για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ακτίνα περίπου 40 χιλιομέτρων. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν είχε ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το θέμα των αδειών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο στα μέσα Φεβρουαρίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι αντιπροσωπεία του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας επισκέφθηκε το Ισραήλ για να εξοικειωθεί με τα προτεινόμενα συστήματα, αλλά δεν έχουν ακόμη υπογραφεί συμβάσεις προμήθειας.

Ο ρόλος του Ισραήλ

Νωρίτερα, στις 28 Ιανουαρίου, ο πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία, Ρόι Πρόσορ, είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ βοηθά την Ουκρανία «αλλά παρασκηνιακά και πολύ περισσότερο από ό,τι είναι γνωστό», ζητώντας κατανόηση για τη συγκρατημένη στάση της χώρας του στο θέμα. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης είχε αποδώσει τη στάση αυτή στην παρουσία «Ρώσων στη Συρία» καθώς και στην παρουσία μιας μεγάλης εβραϊκής κοινότητας στη Ρωσία.

Μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απέρριπτε κατηγορηματικά τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, αν και οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα και απερίφραστα καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα. Στις 19 Ιανουαρίου, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν διαβεβαίωσε το Κίεβο για τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό