18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προσωπικοί βοηθοί σταδιακά από σήμερα δίπλα σε άτομα με αναπηρία

Ειδήσεις Ελλάδα

Να αποκτήσουν τον προσωπικό βοηθό της επιλογής τους μπορούν από σήμερα πολίτες με αναπηρία, με την Πολιτεία να παρέχει έως 1.663 ευρώ ανά μήνα για την αμοιβή τους, επιπλέον των επιδομάτων και λοιπών παροχών που ήδη λαμβάνουν.

Ήδη, οι πρώτοι 176 πολίτες που έχουν αξιολογηθεί, μπορούν από σήμερα να εισέρχονται με τους κωδικούς τους στην ειδική πλατφόρμα prosopikosvoithos.gov.gr ώστε:

να δουν το αποτέλεσμα της απόφασης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησηςνα δουν την απόφαση του ΟΠΕΚΑ, με την οποία τους απονέμεται συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που μπορούν να αξιοποιούν κάθε μήνα για την αμοιβή του προσωπικού βοηθού τουςνα αναζητήσουν τον προσωπικό βοηθό της προτίμησής τους, στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθώννα υποβάλουν το συμφωνητικό τους με τον προσωπικό βοηθό, ώστε να ξεκινήσει η αμειβόμενη παροχή της υπηρεσίας.

Μέχρι σήμερα 520 άτομα έχουν αιτηθεί να γίνουν προσωπικοί βοηθοί και καθημερινώς αυξάνονται. Ήδη από αυτούς οι 241 έχουν ήδη ολοκληρώσει την ειδική επιμόρφωση, που παρέχεται δωρεάν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να είναι διαθέσιμοι στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και των υπολοίπων.

Υπενθυμίζεται ότι ο προσωπικός βοηθός μπορεί να απασχολείται είτε ως ωρομίσθιος, είτε σε καθεστώς συνοίκησης, δηλαδή να ζει στο σπίτι ενός ωφελούμενου. Στην πρώτη περίπτωση η αμοιβή του ανέρχεται σε 6 ευρώ μικτά ανά ώρα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο μεν προσωπικός βοηθός αμείβεται με 1.200 ευρώ μικτά μηνιαίως, ο δε ωφελούμενος 250 ευρώ μηνιαίως για τα έξοδα που θα κάνει για τον προσωπικό βοηθό. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ, στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν οι δικαιούχοι.

Από τους 176 πολίτες με αναπηρία που ήδη αξιολογήθηκαν, για 97 κρίθηκε ότι τελούν σε «απόλυτη και διαρκή εξάρτηση» από προσωπικό βοηθό και θα λάβουν ποσό 1.663 ευρώ τον μήνα, για 56 ωφελούμενους κρίθηκε ότι τελούν σε μεγάλη ανάγκη και θα λάβουν 1.247 ευρώ, για 12 κρίθηκε ότι τελούν σε μέτρια ανάγκη και θα λάβουν 831 ευρώ, για 6 κρίθηκε ότι τελούν σε μικρή ανάγκη και θα λάβουν 416 ευρώ, ενώ για 5 κρίθηκε ότι δεν είναι επιλέξιμοι.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες αξιολογήσεις, καθώς και η έναρξη της β΄ φάσης του πιλοτικού προγράμματος εκτός της Αττικής.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Τέσσερα χρόνια τώρα, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε να διασφαλίσουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Από σήμερα κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιτέλους ένα αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος ικανοποιείται και οι πρώτοι συμπολίτες μας μπορούν από σήμερα να έχουν τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά ώστε το 2024 να εφαρμόσουμε την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού σε όλη τη χώρα. Γιατί για εμάς η ισότιμη συμμετοχή κάθε συμπολίτη μας στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, αποτελεί προτεραιότητά μας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό