18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προσωπικά δεδομένα 1,3 εκατομμυρίων χρηστών του Clubhouse διέρρευσαν

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Θάνου Παλάγκα

Μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εφαρμογές το τελευταίο διάστημα είναι το Clubhouse. Είναι ένα chatroom που επιτρέπει συνομιλίες audio-only, τουλάχιστον προς το παρόν και φυσικά χρειάζεται πρόσκληση, ώστε κάποιος να μπορεί να συμμετάσχει. Είναι διαθέσιμο για το iOS και η έκδοση για το Android ακόμα αργεί.

Απατεώνες του διαδικτύου χρησιμοποιούν το Clubhouse για διάφορες δραστηριότητες. Υπήρξαν ψεύτικες διαφημίσεις στο Facebook, ώστε να προσελκύσουν τα θύματα, για να συμμετέχουν στην έκδοση Clubhouse για PC, η οποία φυσικά δεν υπάρχει. Κάνοντας κάποιος εγγραφή για αυτό το ψεύτικο software, έχει σαν αποτέλεσμα να στέλνονται malware στους χρήστες. (οι διαφημίσεις αυτές έχουν πλέον σταματήσει)

Το πιο πρόσφατο συμβάν που να αφορά το Clubhouse έχει να κάνει με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων 1,3 εκατομμυρίων χρηστών. Το συμβάν έλαβε χώρα μερικές μέρες αφού δεδομένα ενός δισεκατομμυρίου χρηστών του Facebook και του LinkedIn, βρέθηκαν προς πώληση online. Η διαφορά είναι ότι τα δεδομένα του Clubhouse βρέθηκαν να διαρρέουν δωρεάν σε γνωστό site για hackers.

Τα δεδομένα που διέρρευσαν ήταν το User ID, όνομα, URL φωτογραφίας, όνομα χρήστη, λογαριασμός Twitter, λογαριασμός Instagram, αριθμός followers, αριθμός ατόμων που ακολουθεί ο χρήστης, ημερομηνία δημιουργίας λογαριασμού και username του χρήστη που έκανε την πρόσκληση. Με λίγα λόγια, πληροφορίες που αξίζουν χρυσάφι για τους hackers.

To Clubhouse έδωσε απάντηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει διαρροή δεδομένων και ότι κάποιες πληροφορίες που υποτίθεται ότι διέρρευσαν, ήταν ήδη διαθέσιμες δωρεάν μέσω του API της εταιρίας. Αυτό από μόνο του εγείρει το ερώτημα σχετικά με την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων της εταιρίας. Γιατί έπρεπε να είναι διαθέσιμα όλα αυτά τα δεδομένα; Οικονομικά στοιχεία όπως αριθμοί πιστωτικών καρτών δεν συμπεριλαμβάνονταν;

Το Cybernews προειδοποιεί τους χρήστες για μηνύματα ή email που θα λάβουν, λόγω του κινδύνου για “phishing” που υπάρχει. Να αλλάξουν τα passwords και να είναι δύσκολα και περίπλοκα όσο γίνεται, όπως επίσης και να ενεργοποιήσουν two-factor authorization για όλους τους online λογαριασμούς.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό